Stadhuis Gouda kleurt oranje

Gouda - Zondagavond werd het stadhuis op de Markt volledig in het oranje licht gezet. Niet vanwege de voetbalprestaties van het Nederlands Elftal, maar vanwege de internationale campagne tegen vrouwengeweld.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Dat komt neer op een miljard vrouwen en meisjes. Om aandacht te vragen voor deze mensenrechtenschending van ongekende proporties, is 25 november benoemd als Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Deze campagne, waar meer dan 90 landen aan meedoen, eindigt op 10 december en wordt gecoördineerd door UN Women. Het thema is dit jaar 'Orange the World: #HearMeToo'.

De gemeente Gouda heeft het verzoek van de Soroptimistclub Gouda e.o. en de Zonta's ingewilligd om het stadhuis oranje uit te lichten. Dit vanwege 'Orange the World', de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat daarbij symbool voor de dagenraad; een zonnige toekomst vrij van geweld tegen vrouwen. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander landmark door overheden op 25 november is inmiddels een vast onderdeel van Orange the World. Voorgaande jaren waren dat bijvoorbeeld de Sfinx in Egypte, de Niagara Falls, de Brandenburger Tor en vele paleizen en presidentiële gebouwen. In meer dan negentig landen laten nationale, regionale en lokale overheden op die manier zien dat zij zich willen inzetten tegen geweld tegen vrouwen.

In Nederland nemen UN Women Nederland, Zonta en de Soroptimisten het voortouw bij de Orange the World campagne. Er vinden tussen 25 november en 10 december verschillende activiteiten plaats, waaronder een nationaal moment op 26 november om 18.30 door Minister Sigrid Kaag. Zij zal het Binnenhof in Den Haag oranje doen kleuren. In voorgaande jaren deed Nederland slechts op bescheiden schaal mee aan Orange the World, maar in 2018 worden met steun van vele gemeenten en provincies alle delen van Nederland bereikt! Naast gemeente Gouda, doen nog minimaal 11 andere gemeenten verspreid over 6 provincies in het noorden, zuiden, oosten en westen van Nederland mee. Voor een volledige lijst van deelnemende gemeenten, zie www.orangetheworld.nl. Tijdens de campagne wordt in Nederland op sociale media gepost met #OrangetheWorldNL.

Goudse Post
Meer berichten