Foto: ©Marianka Peters

Eerste poëziebokaal blijft in Gouda

Door Marianka Peters

Gouda - Ruud Broekhuizen, voormalig stadsdichter van Gouda, heeft de eerste editie van het Groots Gouds Stadsdichtersgala gewonnen. Hij maakte de meeste indruk op het publiek dat als jury optrad. Marjolein Pieks, dorpsdichter van Heumen werd met slechts een paar stemmen verschil tweede en de stadsdichters Wibo Kosters (Deventer) en Wietse Hummel (Harderwijk) moesten de derde plek delen.

De eerste editie van het Groots Gouds Stadsdichtersgala, een initiatief van de huidige stadsdichter van Gouda, Pieter Stroop van Renen, kan als zeer geslaagd de boeken in en nu al staat vast dat het gala volgend jaar een vervolg krijgt. Ver voor aanvang had poëzieminnend Gouda al een plekje bemachtigd op de trap in de Chocoladefabriek. De presentatie van de middag was in handen van Chris Bellekom en Jeffrey van Geenen van het Kabinet der Stadsdichters. Cultuurwethouder Thierry van Vugt opende het gala en sprak de hoop uit dat dit event de opmaat is voor het grootste stadsdichtersgala van ons land. Tenslotte heeft Gouda veel beroemde dichters met Goudse roots zoals Erasmus, Hieronymus van Alphen, Leo Vroman en, met een knipoog, ook Kim Holland.

Daarna was het de beurt aan de stadsdichters om hun gedichten voor te dragen die twee thema's moesten bevatten: liefde en het verdriet van jouw stad. Bij poëzie denkt menigeen aan een waterval van woorden. Maar het tegendeel bleek deze middag. Want dat je ook heel makkelijk poëzie kan bezingen, bewees de dorpsdichter van Heumen, Marjolein Pieks. Zij is onlangs gekozen tot eerste dorpsdichter, met als opdracht de verbinding tussen de vier dorpskernen die bij Heumen horen, tot stand te brengen. "En hoe doe je dat dan, dan schrijf je een smartlap," vertelde zij. Vervolgens zong zij het lied Heuse Heumense, wat aanstekelijk werkte op het publiek dat al snel inhaakte en meezong.

De huidige Goudse stadsdichter Pieter Stroop van Renen liet uiteraard ook van zich horen, evenals de voormalige Goudse stadsdichters Ruud Broekhuizen, Hanneke Leroux en Klara Smeets. Verrassend waren ook de afwisselende bijdragen van de stadsdichters Harry Oonk (Ede) die Foodcity Ede treffend neerzette, Wietse Hummel (Harderwijk) met een ode aan de Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog onderdak kregen in Harderwijk en Wibo Kosters (Deventer) met een liefdesgedicht over de HEMA.

In een spannende finale, moest Ruud Broekhuizen het opnemen tegen drie andere finalisten, Wibo Kosters, Wietse Hummel, en Marjolien Pieks. Dat deed hij met een indrukwekkend gedicht voor de Goudse violiste Hartini van Rijssel, die binnenkort naar Indonesië emigreert. Hartini is geadopteerd en groeide op in een warm Gouds gezin. Toen haar ouders kwamen te overlijden, werd zij voor de tweede keer wees. Op zoek naar haar roots reisde Hartini af naar Indonesië, waar ze zich direct thuis voelde en nu dus heeft besloten zich voorgoed in haar vaderland te vestigen. Tijdens zijn voordracht werd Ruud door Hartini op viool begeleid. Zijn optreden was voor het publiek doorslaggevend, waarmee hij de meeste stemmen binnenhaalde en de Poëziebokaal het komend jaar in Gouda blijft.

Goudse Post
Meer berichten