Niels de Zwarte van het museum, Marien Brand en Ronald van Rossum van de Vroman Foundation en Geri Griffin, dochter van Leo Vroman.
Niels de Zwarte van het museum, Marien Brand en Ronald van Rossum van de Vroman Foundation en Geri Griffin, dochter van Leo Vroman.

Het bloed van Leo Vroman

Door Marianka Peters

Gouda/Rotterdam - Leo Vroman mag in Gouda dan vooral bekend staan als kunstenaar en dichter, in Amerika werd hij juist geroemd om zijn kwaliteiten als bioloog en hematoloog. In het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is een tentoonstelling te zien, die geheel gewijd is aan Leo Vroman, de wetenschapper.

Bij de inrichting van de expositie in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is de Vroman Foundation nauw betrokken geweest. "In een zaal binnen ons museum staan namen van bekende biologen geschreven. Verscholen achter een gordijn stond ook de naam van Leo Vroman," vertelt Niels de Zwarte, adjunct-directeur van het museum én Gouwenaar. "Omdat we zo weinig van zijn werk als wetenschapper afwisten, heb ik Marien en Ronald van de Vroman Foundation erbij betrokken. Al snel bleek dat zijn oeuvre als wetenschapper heel interessant, maar weinig bekend is. Vandaar deze expositie, waar we kennismaken met Leo Vroman, de wetenschapper die in 1964 de P.C.Hooftprijs kreeg, vanwege zijn baanbrekend onderzoek naar bloedstolling."

De titel van de expositie 'Warm, Rood, Nat & Lief' is afgeleid van het boek dat Vroman schreef over zijn werk. Voor de Gouwenaars Marien Brand en Ronald van Rossum van de Vroman Foundation was de voorbereiding voor de expositie een ware ontdekkingstocht. "Het is de eerste keer dat we zoiets hebben gedaan," aldus Ronald. "Het is echt een hele andere kant van Leo Vroman die we hebben leren kennen. We zijn een half jaar intensief bezig geweest om alle stukken te verzamelen. Toen kwam het lastigste om uit de enorme veelheid een keuze te maken." De zaal waar de expositie is ingericht, is in vieren gedeeld als een hart met vier kamers. "Als bezoeker word je als het ware door de kamers getrokken," vult Marien aan. "Er zijn prachtige tekeningen van onder meer skeletten te zien, maar ook wordt er veel uitleg gegeven. Zo beschrijft Leo uitvoerig het afsterven van organismen in het Goudse slootwater. Met microscopen hebben we die testopstelling nagebouwd en Niels zorgt iedere week voor vers slootwater uit Gouda. Op die manier wordt het voor de bezoeker echt tastbaar."

Op de expositie wordt een inkijkje gegeven in het baanbrekend onderzoek van Leo Vroman naar bloedstolling. Ook zijn originele tekeningen te zien, die Vroman maakte op zoek naar wat later het 'Vroman-effect' is gaan heten. "In de laatste kamer zie je de trouwfoto van Leo en Tineke en zijn laatste gedicht, dat hij 12 dagen voor zijn dood schreef. Ook is hun as aanwezig, want ze hadden altijd gezegd, we eindigen samen, dus ook in de expositie zijn ze samen."

De expositie werd afgelopen vrijdag geopend, waarbij ook Geri Griffin, dochter van Leo en Tineke Vroman aanwezig was. De tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is tot en met 28 april 2019 te zien.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden