Dit is de laatste groepsfoto, waarop de Turfmarktkerk nog te zien is. De sloop is inmiddels begonnen. Foto: Marianka Peters
Dit is de laatste groepsfoto, waarop de Turfmarktkerk nog te zien is. De sloop is inmiddels begonnen. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Buurtbakkie om thuiskomst te vieren

Door Marianka Peters

De bewoners van de Clarissenhof zijn weer thuis. Zaterdagmorgen werd de verzegeling op hun woning verwijderd en de hekken weggehaald. Ook de parkeergarage onder de woningen werd weer opengesteld. Zondagmorgen kwamen alle bewoners bijeen voor een 'Buurtbakkie' om de thuiskomst te vieren. Maandag is de sloop van de Turfmarktkerk begonnen.

Voor de bewoners van de vijf woningen aan de Clarissenhof en één aan de Turfmarkt waren het spannende tijden. Twee weken geleden moesten zij via een noodverordening op stel en sprong hun woning verlaten, omdat de Turfmarktkerk dreigde in te storten. Zij moesten noodgedwongen elders logeren. Els Francissen en Henk Leenders, die pal naast de Turfmarktkerk wonen, hadden hun intrek genomen in het Best Western Hotel. "We hebben het maar over ons heen laten komen en ook al is het vervelend niet in je eigen huis te kunnen, had het ook positieve kanten," verklapte Henk. "'s Morgens gewoon aanschuiven aan het ontbijt en niets op te hoeven ruimen. En de kleinkinderen vonden het helemaal fantastisch." Tijdens het 'Buurtbakkie' bleek eens temeer hoe groot de sociale cohesie in het buurtje is. Elma en Jeroen en Suzan en Fred werden in de bloemen gezet. "Jullie zijn echt onze helden," zei Henk. "Jullie zorgden dat de post werd opgevangen en iedere ochtend werd onze krant gebracht en hielden jullie een oogje in het zeil." In de twee weken dat de bewoners elders verbleven, is de Turfmarktkerk volledig gestabiliseerd, waardoor het instortingsgevaar is geweken. Tijdens de informatieavond afgelopen maandag, werden de bewoners bijgepraat over de daadwerkelijke sloop die nu is begonnen. Met name voor het logistieke deel vrezen omwonenden dat de zware vrachtwagens schade kunnen veroorzaken aan hun panden. Voor de afvoer van puin zijn inmiddels aanpassingen gedaan.

Het sloopafval wordt afgevoerd met kleine sloopcontainers. Het gewicht van een volle vrachtauto is daardoor 2,5 keer lichter dan bij normale sloopcontainers. Er geldt een maximumsnelheid van 15 km/u. Vanaf volgende week wordt een route voor afval via de Nieuwehaven in gebruik genomen. Om dit mogelijk te maken is het speeltuintje tijdelijk ontruimd. Per 1 december moet de sloop zijn afgerond.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden