Oud-stadsdichters Ruud Broekhuizen en Hanneke Leroux bij de aanstelling van Pieter Stroop van Reenen. Sindsdien werken alle stadsdichters nauw samen. Foto: Marianka Peters
Oud-stadsdichters Ruud Broekhuizen en Hanneke Leroux bij de aanstelling van Pieter Stroop van Reenen. Sindsdien werken alle stadsdichters nauw samen. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Stadsdichters willen 'live' optreden bij Gouda bij Kaarslicht

Door Marianka Peters

Gouda - Ieder jaar vraagt de stadsdichter om zijn of haar gedicht voor Gouda bij Kaarslicht 'live' te mogen voordragen. Tevergeefs, de stadsdichter moet het gedicht opnemen, waarna het tijdens Kaarsjesavond wordt afgespeeld. Dat moet veranderen, vinden alls (oud)stadsdichters van Gouda.

In een open brief aan burgemeester Milo Schoenmaker vragen de stadsdichters om een aanpassing van de jarenlange traditie door met de bandopname te stoppen en hun gedicht live voor te dragen tijdens de jaarlijkse viering bij de kerstboom. De huidige stadsdichter, Pieter Stroop van Renen, nam het voortouw voor de brief, die samen met de oud-stadsdichters is opgesteld. "Elk jaar schrijft de Goudse stadsdichter een sfeervol gedicht, passend bij 'Gouda bij Kaarslicht'. En dat is een mooie, gewaardeerde traditie. Er is geen mooiere gelegenheid om de sfeer te verwoorden dan op het stadhuis, bij de kerstboom," stelt hij. Hij was verbijsterd te horen dat de stadsdichter zijn of haar bijdrage digitaal moet opnemen, dat vervolgens tijdens Kaarsjesavond wordt afgespeeld. "Alle toespraken en muziek op deze avond zijn live. Alleen onze bijdrage wordt via een bandje afgespeeld. Wij vinden dat onrecht doen aan de belangrijke rol van het gesproken woord dat traditioneel bij Gouda bij Kaarslicht hoort. Het is toch ondenkbaar, dat Tania Kross alleen maar te zien en te horen zou zijn op een groot scherm."

Oud-stadsdichter Hanneke Leroux heeft eerder haar teleurstelling geuit op haar gedicht op een bandje, tijdens haar afscheid in de Goudse gemeenteraad. En oud-stadsdichter Jan Graafland heeft in 2010 zelfs om deze reden geweigerd een gedicht voor Gouda bij Kaarslicht te schrijven. "Al tien jaar lang vraagt elke stadsdichter tevergeefs hun gedicht live voor te mogen dragen op het bordes van het stadhuis, maar elk jaar wordt dit verzoek op heel verschillende gronden afgewezen. Wij willen dat hierin verandering komt. Tijdens een live-optreden laat je woorden leven, met de intonatie die precies bij dát moment past," aldus de stadsdichters. Het fenomeen stadsdichter van Gouda neemt een steeds belangrijkere rol in. Zo hebben de huidige stadsdichter en vice-stadsdichters zich verenigd in het Kabinet der Stadsdichters en wordt er meer dan ooit samengewerkt. De poëzie-avonden Dichters op Donderdag worden drukker bezocht dan ooit tevoren en op 24 november wordt het eerste Groots Gouds Stadsdichtersgala gehouden in de Chocoladefabriek.

"Poëzie creëert een verbinding tussen een boodschap en het publiek. Een gedicht versterkt daardoor de betrokkenheid bij een gebeurtenis en heeft een brugfunctie die live de meeste impact heeft. 4 mei is daar het bekendste voorbeeld van. Een gedicht op band mist daardoor de kracht van de verbinding," stellen de briefschrijvers De gemeente en Stichting Gouda bij Kaarslicht zien dit anders. Volgens hen is de keuze van een gedicht op band vooral als bezinningsmoment gekozen. "In 2012 is voor het eerst een gedicht van Leo Vroman als bezinningsmoment ingevoerd. Inez Meter is toen gevraagd om dit gedicht op band voor te dragen. Het jaar erna heeft ze een gedicht, ook op band, voorgedragen van Jan-Willem Nordholt. Het gebruik om een gedicht te laten horen is dus niet ontstaan om een platform voor stadsdichters te bieden, maar als bezinningsmoment," aldus een woordvoerster van de gemeente. "In 2014 is de stadsdichter gevraagd om een gedicht te schrijven speciaal voor deze gelegenheid. Niet als performance maar 'een stem uit de lucht' die de sfeer op de Markt neerzet. En zo is het gebleven tot op heden. Het eerste sprekend optreden tijdens de ceremonie is traditiegetrouw voorbehouden aan de burgemeester."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden