Foto:

Column FF Tussendoor

Erasmus Verkiezing

Zotte Zaterdag is hard op weg om een écht Gouds feest te worden. Ieder jaar zie je het evenement groeien en professioneler worden. Als Zotte Zaterdag nu toch een vaste plek heeft op de evenementenkalender, moeten we toch ook eens nadenken over een 'eigen' Erasmus. Ieder jaar zie ik weer iemand anders, die in de huid kruipt van deze wereldberoemde vrijdenker. De één is goed gebekt en vertolkt zijn rol met verve, de ander draagt de Erasmuts met tegenzin, omdat er niemand anders beschikbaar is.

Dit jaar vond ik de verschijning van Erasmus een verkeerde keuze. Op het acteertalent van Erasmus 2018 viel niets af te dingen, maar, met alle respect hè, een Erasmus met een zachte 'g' kan toch echt niet. Alsof je een Groninger als Prins Carnaval in Breda kiest. Ho, Stop, voordat ik weer op de bekende tenen trap, verzeker ik je dat ik niks heb tegen onze zuiderburen met hun dialect. Ik vind het zelfs nogal sexy klinken. (Nu snap je direct waarom er hier in huis een Brabander rondloopt).

Ik heb zelf niets met Erasmus, maar als we dan toch jaarlijks deze filosoof op een voetstuk gaan plaatsen, laten we dan onze eigen Erasmus creeëren. We hebben tenslotte ook onze eigen Sinterklaas en stadsdichter. Jarenlang konden we rekenen op Hans Ligthelm die als Graaf Floris V veelvuldig optrad bij evenementen en bijzondere gebeurtenissen. Hij had er zelfs zijn baard voor laten staan. Hans had zich zijn rol helemaal eigen gemaakt en de toon waarop hij sprak, had veel weg van een man van adel.

We moeten dus af van de jaarlijkse zoektocht naar een geschikte Erasmus. De moeder van Erasmus is toch ook al jaren dezelfde? Gouda verdient zijn eigen Erasmus. Ik stel voor een Erasmus verkiezing te organiseren, een charismatisch persoon, die voor een bepaalde periode in de voetsporen treedt van deze Rotterdamse Gouwenaar en zijn gedachtegoed uitdraagt. Wie doet er mee?

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden