Direct omwonenden van de Turfmarktkerk wordt geadviseerd hun woning te verlaten. Foto: Marianka Peters
Direct omwonenden van de Turfmarktkerk wordt geadviseerd hun woning te verlaten. Foto: Marianka Peters

UPDATE: Vluchtkoffertje staat klaar

Door Marianka Peters

Gouda - Bewoners van vijf woningen aan het Clarissenhof en één woning aan de Turfmarkt wordt geadviseerd hun woning te verlaten wegens instortingsgevaar van de Turfmarktkerk. De kerk is in een slechtere staat dan verwacht en wordt voor 1 december gesloopt.

Eerder maakte de gemeente bekend dat zij in het kader van bestuursdwang de stutwerkzaamheden overneemt van de eigenaar van de kerk, Khalid Boutachecourt. Afgelopen donderdag zijn er nogmaals metingen gedaan, waaruit bleek dat de constructieve staat van de kerk substantieel verslechterd is. Daarop heeft vrijdagavond een bijeenkomst plaatsgevonden in het Huis van de Stad, waar de bewoners op de hoogte werden gebracht. Voor zes woningen is het hoogste risicoprofiel van toepassing, waarop de gemeente het dringend advies heeft gegeven om de woning te verlaten en zo min mogelijk te betreden. De woning van Henk en Els grenst direct aan de Turfmarktkerk, sterker nog, de kerk staat nagenoeg in hun achtertuin. Toch laten zij zich niet uit hun huis jagen. "In eerste instantie schrokken we natuurlijk, maar we kijken het nog even aan," vertelt Henk. "We hebben een paar dagen per week kinderen te logeren, dat hebben we wel afgezegd, omdat we die verantwoordelijkheid niet willen nemen. Verder houden we het weer in de gaten. Zodra dit omslaat, zijn we zo weg, want ons vluchtkoffertje staat wel ingepakt klaar." De gemeente gaat ervan uit dat de bewoners zelf wel een tijdelijk logeeradres regelen. "Maar we hebben het specifiek gevraagd, omdat dat niet voor iedereen mogelijk kan zijn. De gemeente heeft toegezegd dat overnachting in een hotel ook tot de mogelijkheden behoort."

Na de stutwerkzaamheden heeft de gemeente nu ook besloten de verantwoordelijkheid voor het slooptraject volledig over te nemen van de eigenaar. Het stutten en slopen zal worden versneld, in ieder geval moet de kerk op 1 december gesloopt zijn. "De instabiele situatie van de kerk kan risico's met zich meebrengen voor de veiligheid van personen en gebouwen in de directe omgeving," aldus Thierry van Vugt. "We verwachten dat het twee weken zal duren voordat de kerk voldoende gestabiliseerd is." Het terrein van de Turfmarktkerk is afgezet en niet meer toegankelijk voor onbevoegden. Het nabij de kerk gelegen speeltuintje zal eveneens worden afgezet om de veiligheid te waarborgen. Sinds vrijdagmiddag mag ook zwaar verkeer de Turfmarkt niet meer op. Inmiddels is door de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) een gerenommeerd aannemer aangezocht voor het resterende stutwerk en de sloop. De aannemer treft inmiddels voorbereidingen voor de sloop en het nog resterende stutwerk.
Lees verder op pag.3.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden