Constance van der Linde bespreekt met Hans Verweij en Marcel Dasselaar de resultaten van het skelettenonderzoek. Foto's: Marianka Peters
Constance van der Linde bespreekt met Hans Verweij en Marcel Dasselaar de resultaten van het skelettenonderzoek. Foto's: Marianka Peters (Foto: )

Goudse kloostergeheimen blootgelegd

Cold Case Clarissenhof geldt wel als het grootste project van de Archeologische Vereniging Golda. Het onderzoek op de oude brandweerlocatie aan de Nieuwehaven is afgerond. Op vrijdag 26 oktober wordt het lang verwachte boek gepresenteerd, waarin de kloostergeheimen worden blootgelegd.

Door Marianka Peters

Gouda - Negen jaar lang lagen de vondsten van het archeologisch onderzoek op de brandweerlocatie aan de Nieuwehaven in het depot te verstoffen. Vanwege het faillissement van de projectontwikkelaar was er geen geld om het onderzoek af te ronden. Voor Golda-voorzitter Hans Verweij en archeoloog Marcel van Dasselaar was dit een doorn in het oog. Zij hadden immers al zoveel tijd gestoken in de opgravingen, die verrassende vondsten hadden opgeleverd. Nieuwsgierigheid dwong hen om de klus af te maken. Dankzij crowdfunding en (provinciale) subsidies is het gelukt om het onderzoek te hervatten, Nu, twee jaar later, hebben de Clarissen hun geheimen prijs gegeven. Van het onderzoek is in samenwerking met ADC-Archeoprojecten een fraai boek gemaakt, genaamd 'Ora et labora', bidden en werken op het terrein van het Clarissenklooster'. "De hele geschiedenis van het Clarissenklooster komt uitgebreid aan bod, zowel uit de tijd dat het klooster hier gevestigd was (ca. 1467-1592), als van de latere perioden toen in de gebouwen van het klooster de Stadstimmerwerf werd gevestigd," vertelt Marcel Dasselaar. "Constance van der Linde heeft het fysisch antropologisch onderzoek van de opgegraven skeletten uitgevoerd en nauwkeurig beschreven."

Op de vraag wat nu de grootste verrassing was tijdens het onderzoek, vult Hans Verweij aan. "Tijdens het eerste onderzoek van de skeletten werd al duidelijk dat er niet alleen vrouwen (Clarissen) in het klooster begraven zijn, maar ook mannen en kinderen. Nu blijken er in de grafkuilen ook enkele bijzondere vondsten gedaan te zijn, die meer vertellen over de begraven personen. Bij een van de vrouwen werd een spinsteentje gevonden en in het graf van een kindje een klein benen (speelgoed)mesje. Ook uit de periode van na het klooster blijken er vondsten (onder ander van de Stadstimmerwerf) bewaard te zijn gebleven, die we uiteindelijk ook hebben meegenomen in het verhaal. Zo gaat het dus niet alleen over het klooster maar de gehele geschiedenis van de oude "brandweerlocatie''." In totaal heeft het Cold Case onderzoek 34.000 euro gekost, dat door middel van crowdfunding en subsidies bijeen is gebracht. "We zijn blij dat het project klaar is. Nog zo'n groot project zal nog wel een tijdje duren, maar wie weet wat ons 50-jarig jubileum ons volgend jaar brengt."

Marianka Peters
Meer berichten