Gouda krijgt vuurwerkvrije zones

De Ruiterclub aan de Bloemendaalseweg wordt toegevoegd aan de vuurwerkvrije zone van het dierenasiel. Rond Dierenweide Goverwelle wordt dit jaar nog geen vuurwerkvrije zone ingesteld.

Door Marianka Peters

Gouda - Mocht het Nieuwe Park zich alsnog melden met het verzoek voor een vuurwerkvrije zone, kan het gebied rond de volière alsnog aangemerkt worden. De gemeente gaat komende jaarwisseling een proef nemen met een tweetal vuurwerkvrije zones bij het Dierenopvangcentrum aan de Groenhovenweg en de kinderboerderij aan de Bloemendaalseweg. Vorige week stelde Monique Koger namens de Ruiterclub dat paarden jaarlijks veel last hebben van het vuurwerk. "Ze zijn doodsbang, trappen de hele stal in elkaar en bezeren zich." Daarop besloot burgemeester Milo Schoenmaker de zone bij het dierenasiel uit te breiden tot en met de paardenmanege. Een verzoek van raadslid Theo Krins (ChristenUnie) om ook een zone in te stellen rond Dierenweide Goverwelle, vond Schoenmaker niet noodzakelijk. Hij wil eerst de evaluatie van deze twee zones afwachten.

Komende jaarwisseling mag op een afstand van 250 meter van de aangemerkte locaties geen vuurwerk worden afgestoken. De zones worden met borden aangegeven en gelden vanaf 28 december 9.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Volgens Schoenmaker is een vuurwerkvrije zone geen garantie voor een rustige jaarwisseling. "Het is geen vuurwerkverbod," stelde hij. "Inwoners spreken met elkaar af geen vuurwerk af te steken en kunnen elkaar hierop aanspreken."

Wijkteam Plaswijck heeft onlangs een enquete gehouden ten aanzien van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. "Er bleek bij vuurwerk tijdens oud en nieuw net zoveel emotie te leven als met de Zwarte Pietendiscussie," stelde Martin Pohlkamp. "Uit de enquete blijkt dat 40 procent van de bewoners voorstander is van een centraal georganiseerde vuurwerkshow. Maar er is ook een groep mordicus tegen een vuurwerkvrije zone." Raadslid Astrid van Eersel (50+) stelde afgelopen jaarwisseling veel klachten te hebben ontvangen, vooral vanuit de zorgcentra en stelde voor één zorginstelling mee te nemen in de pilot en aan te merken als vuurwerkvrije zone. Schoenmaker wil zover nog niet gaan. "Laten we rustig beginnen. De zones die nu zijn aangemerkt zijn tot stand gekomen na ervaringen van vorig jaar. Wellicht volgend jaar verder uitrollen naar de zorgcentra." Volgend jaar wordt ook het voorstel van Theo Krins (CU), de zgn. omgekeerde vuurwerkzones, bekeken. Een algeheel vuurwerkverbod, met in plaats van vuurwerkvrije zones juist vuurwerkplekken aanwijzen.

Marianka Peters
Meer berichten