In totaal verdwijnen er 17 parkeerplaatsen rondom het Weeshuis, waarvan  7 op het Vroesenplein, dat verder vergroend wordt. Foto: Marianka Peters
In totaal verdwijnen er 17 parkeerplaatsen rondom het Weeshuis, waarvan 7 op het Vroesenplein, dat verder vergroend wordt. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Project Weeshuis 'kost' 17 parkeerplekken

Rond het Weeshuiscomplex verdwijnen in totaal 17 openbare parkeerplekken. Ter compensatie krijgen vijftig huishoudens in de buurt een gratis uitbreiding van hun parkeervergunning, waarmee ze ook op parkeerterrein Klein Amerika kunnen parkeren.

Door Marianka Peters

Gouda - Wethouder Thierry van Vugt is blij met de uitkomst van het overleg dat tussen de ontwikkelaar en klankbordgroep heeft plaatsgevonden. De klankbordgroep heeft onder meer advies gegeven over vergroening van het Vroesenplein. Dit betekent dat het Vroesenplein grotendeels autovrij wordt, op drie exclusieve parkeerplaatsen voor het hotel (max. 2 uur) en een laad- en losplaats voor de buurt na. Ook de huidige invalidenparkeerplaats blijft gehandhaafd. In plaats daarvan komt er meer groen, een zitgelegenheid en een mogelijkheid om de fiets te stallen. "Door de vergroening van het Vroesenplein is er meer samenhang met het Raoul Wallenbergplantsoen en de vergroening van het schoolplein van de Casimirschool," aldus van Vugt. Verder heeft de ontwikkelaar White House Development aangegeven het binnenterrein van het voormalige Streekarchief verder te vergroenen. "Voor de 22 appartementen voor jongeren in het Streekarchief worden geen parkeerplekken en geen -vergunningen afgegeven. Voor de appartementen die ook onderdeel uitmaken van het plan, wordt een opstelpunt voor 4 elektrische auto's voor carsharing gerealiseerd aan de Koepoort. Tot slot komen er drie laad- en losplekken aan de Groeneweg." Het is de bedoeling dat eind volgend jaar het hotel met 20 kamers en diverse restaurants in het voormalig Weeshuis wordt geopend. Hotelgasten dienen hun auto te parkeren op Klein Amerika.

Omdat het Weeshuiscomplex een belangrijk en beeldbepalend onderdeel van de historische Goudse binnenstad is, is een klankbordgroep ingesteld om mee te praten over de verdere uitwerking van de plannen. De precieze uitwerking van de uiteindelijke situatie maakt onderdeel uit van de afronding van de definitieve planvorming.

Goudse Post
Meer berichten