Koert Lugthart, Jeroen van Leuken en Evelien Ploos van Amstel. Foto: Marianka Peters
Koert Lugthart, Jeroen van Leuken en Evelien Ploos van Amstel. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Gracht Nonnenwater terug!

Door Marianka Peters

Gouda - Binnenkort stroomt het water weer door de gracht aan het Nonnenwater. Weliswaar niet zo breed en diep als in vroeger tijden, maar een iets verzonken waterstroom, omringd door groen, moet het aangezicht aanzienlijk verbeteren. Het initiatief komt van bewoners Koert Lugthart, Jeroen van Leuken en Evelien Ploos van Amstel.

Het drietal kan met hun plan Stenen eruit, Groen erin, op een breed draagvlak in de buurt rekenen. Het ligt in de bedoeling dat binnenkort een begin wordt gemaakt met de 'gracht'. Bij de herinrichting van het Nonnenwater is een stenen gracht aangelegd om het beeld van vroeger te visualiseren. De bewoners vinden hun straat wel heel erg versteend. "Bovendien stroomt het water tijdens hoosbuien zo bij ons naar binnen, omdat de straat aan beide kanten afloopt," vertelt Jeroen. "Naast een fraaier aanzien, fungeert de waterstroom tegelijkertijd als overloop bij plensbuien, zodat wij droge voeten houden." Het plan 'Waterproof' kwam tot stand met medewerking van Anne van Loenen, die als stagiair bij de gemeente Gouda, de vergroening van het Nonnenwater als afstudeerproject heeft gekozen. "Inmiddels hebben we een gesprek gehad met de gemeente en landschapsarchitect Thijs van Hees, betrokken bij Singelpark, heeft er ook naar gekeken," vult Evelien aan. "We staan in de startblokken om de stenen eruit te halen."

De gracht in het Nonnenwater terugbrengen is één van de opties voor waterberging in de toekomst. "Maar dat kan nog lang duren, want er ligt ook nog een hoofdriool, dus kun je niet zomaar een gracht graven," stelt Koert. "Wij willen nu al de eerste stappen zetten om de versteende situatie op te heffen." Volgens de initiatiefnemers zijn de aanpassingen tijdelijk. Dat betekent dat de aanpassingen weinig inpact hebben, mocht de gemeente op termijn besluiten om de gracht alsnog te realiseren. Volgens Koert is de overloop eenvoudig aan te sluiten op de hemelwaterafvoer. "De gemeente heeft aangegeven mee te willen werken, maar eerst alles door te willen rekenen. Wij willen juist een beetje haast maken, zodat het voor de winter klaar is. Dus binnenkort gaan we met de eerste vijf meter beginnen. Stenen eruit, grond erop met gras, is de handigste en snelste manier om het gebied groener te maken." Voor de nieuwe stadsentree heeft de gemeente 5000 euro beschikbaar gesteld

Goudse Post
Meer berichten