Wereldcongres IPA doneert 60 Stolpersteine


Soesja Citroen  is zichtbaar ontroerd als zij uit handen van Wim Cornelis de donatie voor 60 Stolpersteine in ontvangst neemt. Foto: PR
Soesja Citroen is zichtbaar ontroerd als zij uit handen van Wim Cornelis de donatie voor 60 Stolpersteine in ontvangst neemt. Foto: PR (Foto: )

Wereldcongres IPA doneert 60 Stolpersteine

Gouda - Begin dit jaar koos de International Police Association (IPA) Nederland voor Gouda als hoofdkwartier. Vorige week werd vanuit Gouda het Wereldcongres van de IPA georganiseerd. Dit congres vond in Rotterdam plaats. Op de slotavond werden 60 Stolpersteine gedoneerd door de gezamenlijke landen.

Door Marianka Peters

Dit zou allemaal niet mogelijk zijn geweest, zonder de inzet van oud-burgemeester Wim Cornelis, nu vice-president IPA Nederland, en vanaf het begin al de grote aanjager van de struikelsteentjes, die inmiddels op heel veel plekken in de stad liggen. "Het is een goed gebruik dat het land, dat het wereldcongres organiseert, een donatie ontvangt voor een goed doel," stelt Cornelis, vice-president van IPA Nederland. "Daarover hoefde ik niet lang na te denken. Eén van de pilaren onder de IPA zijn de mensenrechten en de Stolpersteine markeren een tijdperk, waarin die mensenrechten met voeten en laarzen getreden werden, ofwel volledig afwezig waren. Daarom vond het bestuur van IPA Nederland dit een goede donatie mogelijkheid." De 66 aanwezige landen op het Wereld Congres in Rotterdam, konden een bedrag in een enveloppe doen en die in een gesloten bus deponeren. "Bij het open maken van die bus bleek er meer dan € 8000 in te zitten, goed voor 60 Stolpersteine en daarmee een mooie aanvulling op de resterende hoeveelheid stenen, waar nog een financiering voor moet worden gevonden." Het bedrag werd zaterdag 22 september tijdens de slotavond van het Wereldcongres, overhandigd aan Soesja Citroen, de drijvende kracht achter de Stolpersteine in Gouda. "Het was een geweldige gift van de IPA, waarvoor ik enorm dankbaar ben. Er moeten nog 149 struikelsteentjes ter nagedachtenis van omgekomen Joodse Gouwenaars komen, maar dit bedrag brengt ons ineens een stuk verder," aldus een geëmotioneerde Soesja. Voor Cornelis heeft de donatie een dubbele betekenis. "Het is voor mij als oud-burgemeester van Gouda en binnenkort geen inwoner meer van deze vitale stad, de mogelijkheid als een afscheidsgebaar iets te kunnen bijdragen, waar ik als burgemeester mee begonnen ben: het College van B&W voor te stellen de eerste zeven stenen door het gemeentebestuur te laten doneren. Daardoor heb ik het gevoel dat de cirkel rond gemaakt is," stelt hij.

De IPA staat voor internationale vriendschap zonder onderscheid. IPA staat voor uitwisseling van kennis en ervaring dat moet leiden tot beter begrip en daardoor tot een vreedzame(re) wereld. De lijfpreuk van IPA is niet voor niets 'Dienen door Vriendschap'.
Nederland was in 1953 het eerste 'buitenland' dat zich aansloot. Vele landen volgden spoedig daarna. Tot voor kort beschikte IPA over vier depots in Emmen, Ruurlo, Zoetermeer en Rijswijk. Oud-burgemeester Wim Cornelis is fungerend voorzitter bij IPA en heeft het voortouw genomen om alle vestigingen op te heffen en alle activiteiten, zoals vergaderingen, cursussen en bijeenkomsten op één locatie te organiseren. Dat de keuze op Gouda is gevallen, is een verdienste van Cornelis. Het hoofdkantoor aan de Wilde Wingerdlaan werd afgelopen maart officieel geopend.

Naast de ambtenaren van de Nationale Politie en de Koninklijke Marechaussee, kunnen ook de opsporingsambtenaren van andere overheidsdiensten, burgemeesters en Officieren van Justitie lid worden van de IPA. Dankzij de IPA, hebben veel Nederlandse collega's door jarenlange contacten met buitenlandse collega's, zowel persoonlijk als zakelijk veel profijt van deze politieorganisaties.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties