De originele gevelsteen
De originele gevelsteen

Gevelsteen molen De Korenblom onthuld.

Gouda - Vandaag, 4 oktober is de oude gevelsteen van molen De Korenbloem officieel onthuld op zijn nieuwe standplaats: de gevel van appartementencomplex Koningshof aan de Vest.

Vereniging Behoud Stadsschoon Gouda heeft zich lange tijd sterk gemaakt om de gevelsteen van molen De Korenbloem, die ooit op de hoek Verlorenkost/Vest stond, terug te plaatsen in de nieuwbouw aan de Koningshof. De gevelsteen hing al jaren als een spreekwoordelijke molensteen om de nek van Nico IJsselstijn van Vereniging Behoud Stadsschoon Gouda. Hij is blij dat de gevelsteen nu een nieuwe permanente plek heeft. "Al jaren was ik bezig met die gevelsteen. In 1949 is de molen afgebrand, maar de forse gevelsteen kon worden gered. Deze steen werd rond 1954 ingemetseld in de oude bebouwing van Plateelfabriek Zuid Holland, later Veratio," vertelt Nico. "Bij de sloop van die bebouwing is de gevelsteen verwijderd en opgeslagen door de ontwikkelaar, met de afspraak dat de steen bij nieuwbouw op deze locatie zou worden teruggeplaatst." Lange tijd leek de gevelsteen onvindbaar, maar IJsselstijn bleef aandringen. "Toen ik de ontwikkelaar uiteindelijk een afbeelding van de steen stuurde, werd deze snel gevonden. Dat was een grote opluchting."

De onthulling was onderdeel van de feestelijke oplevering van het hele complex voor kopers, huurders en genodigden. Ook wethouder Rogier Tetteroo wass van de partij. Speciaal genodigd waren leden van de voormalige molenaarsfamilie Galama. De molen was eigendom van de firma C.K. Galama toen deze in 1949 verwoest werd. Na de brand moest de molen worden afgebroken. Op die plaats (hoek Verlorenkost/Vest) heeft de firma Galama toen een pakhuis gebouwd. In de gevel van dat pand werd de gevelsteen in 1954 ingemetseld. Ook de belendende percelen waren hun eigendom. De erfgenamen hebben het onroerend goed in januari 2005 verkocht aan projectontwikkelaar Koningsveste C.V.

Goudse Post
Meer berichten