Buurthuis Achterwillens weer doelwit vandalisme

Gouda - Afgelopen nacht is buurthuis Achterwillens wederom ten prooi gevallen aan vandalen. Er werd een ruit ingegooid en de planten zijn weer uit de grond getrokken. De gemeente belooft maatregelen te nemen, bewoners hebben weinig vertrouwen dat het iets uithaalt. De gemeente heeft besloten preventiemaatregelen zoals toezichtcamera's te gaan plaatsen.

"Tot nu toe wordt er alleen maar gepraat. Misschien kun je beste helemaal niets doen," vertelt een buurtbewoner cynisch. "Camera's zijn een nepoplossing. Dan trekken ze gewoon weer verder naar het volgende pleintje. Zie de camera's bij de Coop (voorheen: MCD). Daarom staan de jongeren nu hier. Problemen moet je niet verplaatsen maar oplossen." Een andere buurtbewoner schetst de dagelijkse gang van zaken. "'s Middags zitten ze in hun auto te chillen en is het een komen en gaan van 'klanten', als je begrijpt wat ik bedoel. Tegen de avond komen er weer andere hangjongeren. Thuis mogen ze niet drinken, thuis mogen ze geen vrouwen lastigvallen, thuis krijgen ze geen gehoor. Op straat trappen ze rotzooi en veroorzaken elk dag tot diep in de nacht overlast. Een normaal gesprek is met deze jongens niet mogelijk. De discussie gaat gelijk van "ik ben hier geboren", "wat jij zeggen" enz. Fatsoen zit er echt niet bij."

Een andere buurman woont sinds kort in de wijk en verbaast zich over het afschuiven van de verantwoordelijkheid bij meldingen van overlast. "Als nieuwe bewoner van de wijk verbaas ik me al langere tijd over het gedrag van gemeente politie in deze buurt. Ik meld al langere tijd lang de structurele overlast van de genoemde 'jongeren'. Dit zijn overigens allemaal Marokkaanse mannen die veelal met de auto komen. Ze verblijven hier rond het weekend nacht in nacht uit met alle bijbehorende overlast. Het zijn gewoon een stel etterbakken die niet aangepakt wordt. De wijkagent heeft mij duidelijk gemaakt dat de politie niets aan het nachtelijk verblijf van de groep kan doen op de parkeerplaats. De APV in Gouda zou daar niet toereikend voor zijn. Op al mijn nieuwe meldingen aan gemeente wordt niet meer gereageerd buiten de opmerking dat ik de politie moet bellen. Ik heb het vertrouwen in deze instanties opgegeven en ben radeloos en woedend."

Naar aanleiding van de overlast en brandstichting van vorige maand wil de Goudse PvdA dat er duidelijke grenzen worden gesteld aan raddraaiers, maar tegelijkertijd perspectief blijven bieden aan iedereen die mee wil doen. "Wij vinden dat elke bewoner zeker moet kunnen zijn van een veilige buurt," stelde Mohammed Mohandis (PvdA). "Wat zich ook heeft voorgedaan zoals brandstichting en ander soort vandalisme; dat tolereren wij niet. Dit soort incidenten en berichtgeving komen alle positieve initiatieven en activiteiten in de wijk niet ten goede." In een eerdere reactie stelde burgemeester Milo Schoenmaker gepaste maatregelen te nemen in overleg met de bewoners. "De komende weken volgt vanuit de politie en jongerenwerk meer toezicht. Er hangen al toezichtcamera's aan het Driewegplein. In overleg met de politie en wijkvereniging zal de gemeente overleggen over adequate maatregelen," stelde een woordvoerder van de gemeente eerder.

Volgens de buurtbewoners zijn er nog geen maatregelen genomen. "Die lui kunnen nog steeds hun gang gaan, het wachten is op het moment dat alles escalleert. Ook ben ik teleurgesteld in de Marokkaanse gemeenschap in deze wijk die niets maar dan ook niets doen aan de overlast. Het zijn allemaal bekenden uit de wijk. Deze groep wordt de hand boven het hoofd gehouden of ze zijn bang. Niet goed, er moet gecorrigeerd worden."

In een reactie stelt een woordvoerder van de gemeente dat besloten is om preventiemaatregelen te nemen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. "Deze maatregelen bestaan uit camera's aan de gevel en bewegingssensoren met verlichting. De opdracht voor de camera's en verlichting is inmiddels uitgezet en ze worden geplaatst zodra ze binnen zijn. Er is de afgelopen twee weken extra toezicht geweest door politie en stadstoezicht en dit blijft voorlopig nog even aan. Er is overigens weinig geconstateerd en er is in de afgelopen periode slechts een melding gedaan. Ook is het jongerenwerk actief."


Note redactie: Om verschillende redenen willen de bewoners niet met naam genoemd worden. De gegevens zijn bij de redactie bekend.

Goudse Post
Meer berichten