Foto:

Column FF Tussendoor

Machtsmiddel

Er zijn van die nieuwbouwprojecten, die maar moeizaam op gang komen. Vooral binnenstedelijke plannen worden vaak terecht of onterecht getraineerd door omwonenden. Zij zien niets in grootschalige hoogbouw in hun achtertuin, terwijl de ontwikkelaar zich vasthoudt aan het geldende bestemmingsplan. De gemeente laat de ontwikkelaar en omwonenden zo lang aanmodderen, tot zij elkaar naar het leven staan. Pas dan grijpt de gemeente in, en kiest voor een machtsmiddel door een vette streep te zetten door het oude bestemmingsplan. En dat is precies wat er is gebeurd met de Turfmarktkerk.

In een supergeheime vergadering is dit afgelopen week beslist en een paar uur later al gepubliceerd in de Staatscourant. De gang van zaken verdient geen schoonheidsprijs als je het mij vraagt. Eerst te lang door laten sukkelen en dan plotseling deze overvaltactiek. De helft van de raad is nieuw, kent waarschijnlijk de achtergrond niet van het dossier en moet hierover toch beslissen. Was er geen ruimte meer voor overleg, de ontwikkelaar had het plan toch al in juli ingetrokken? Omwonenden willen het liefst een gezellig parkje, maar dat gaat niet gebeuren. (Dan hadden ze de kerk zelf moeten kopen) Op de plek van de Turfmarktkerk mogen gewoon woningen worden gebouwd, passend bij het karakteristiek van het beschermd stadsgezicht. Een blokkendoos van drie hoog is dus nog altijd mogelijk. Zolang de gevelbekleding er maar historisch uitziet.

Ik kan me niet heugen dat de gemeente ooit eerder naar dit machtsmiddel heeft gegrepen, maar als dit het nieuwe besturen is, vrees ik dat ontwikkelaars hard wegrennen. Aan de andere kant zie ik ook kansen. Neem nou het Bolwerk. Het bouwvolume op het Bolwerk kan op weinig enthousiasme rekenen bij omwonenden. Zij willen iets kleiners met liefst veel groen. Ik zou zeggen: pak die dikke stift en doe iets. Gelijke monniken, gelijke kappen!

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten