Met kinderchampagne wordt de aftrap gegeven voor het koor Gouds Jong Vocaal van Daniëlle van der Laar. Foto: Marianka Peters
Met kinderchampagne wordt de aftrap gegeven voor het koor Gouds Jong Vocaal van Daniëlle van der Laar. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Nachtegaaltjes vliegen zelfstandig uit

In de nieuwe oefenruimte in de Garenspinnerij, met taart en kinderchampagne werd afgelopen week de start van kinder- en jeugdkoor Gouds Jong Vocaal gevierd.

Door Marianka Peters

Gouda - Helemaal nieuw is het koor niet, want onder de naam Gouds Kinderkoor was het koor de laatste 15 jaar onderdeel van het Randstedelijk Zanginstituut. Het is inmiddels 20 jaar geleden dat Daniëlle van der Laar met haar kinderkoor begon. "Al snel sloot ik me aan bij Zangschool Gouda, daar heb ik heel veel geleerd," vertelt Daniëlle. "Na vijf jaar kwam Leo Rijkaart met het Randstedelijk Zanginstituut, bij wie ik me met het Gouds Kinderkoor aansloot. Inmiddels heeft Leo besloten een andere weg in te slaan en dat was voor mij reden om zelfstandig door te gaan. Ik kijk terug op een hele fijne samenwerking van 15 jaar, maar nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging op een nieuwe locatie." Die nieuwe locatie heeft Daniëlle gevonden in Cultuurhuis Garenspinnerij, waar zij de beschikking heeft over een mooi licht lokaal. "Een geweldige plek, je voelt dat het hier bruist. Bovendien heb ik hier de ruimte om te gaan groeien, het koor een eigen identiteit te geven en nieuwe talenten te werven." Daniëlle, die naast zangcoach ook fluitiste is legt de lat hoog. Haar koor bestaat uit over zo'n 60 jonge nachtegaaltjes, verdeeld in zes verschillende groepen, en het koor onderscheidt zich door muziek die meerstemmig wordt uitgevoerd. "De helft van het koor zit echt aan de top. Het is niet nazingen wat de kinderen doen, ik wil ze echt wat meegeven. Daarom is het belangrijk dat ze noten leren lezen, zodat ze koorpartijen makkelijk kunnen zingen."

Binnenkort start Gouds Jong Vocaal met een nieuwe zangklas voor kinderen uit groep 1 en 2. "Ik vind het heel leuk om spelenderwijs met kleuters aan de slag te gaan." Het koor Gouds Jong Vocaal zal zich voor het eerst laten horen tijdens Kaarjesavond, waarvoor al volop wordt gereperteerd. Na de ceremonie op de Markt geeft het koor een kerstconcert in de Gouwekerk. www.goudsjongvocaal.nl.

Open repetities

Op maandag 8 oktober zijn er open repetities voor het opleidingskoor voor kinderen uit groep 3, 4 en 5 van 16.00-16.45 uur, van 17.15 -18.00 uur voor het opleidingskoor plus voor kinderen uit groep 6, 7 en 8. Op vrijdag 12 oktober zijn kinderen uit groep 1 en 2 welkom van 15.40-16.15 uur. Aanmelden is niet nodig, iedereen kan zo binnenlopen bij de Garenspinngerij aan de Turfsingel.

Goudse Post
Meer berichten