Frederiek Stroop van Renen wil de door haar gekozen naam behouden. Foto: Marianka Peters
Frederiek Stroop van Renen wil de door haar gekozen naam behouden. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Gouds raadslid weigert naam aan te passen

Door Marianka Peters

Gouda - "Toen wij trouwden hebben wij bewust gekozen onze beide namen te dragen, dat ik die nu moet aanpassen, beperkt mij in mijn keuzevrijheid." Het Goudse gemeenteraadslid Frederiek Stroop van Renen (VVD) is er helder over, zij is niet van plan om haar naam in te korten, omdat deze niet op het raadsbordje zou passen. 

Frederiek trad eind juli in het huwelijk met de Goudse stadsdichter Pieter Stroop van Renen. "De dag na ons huwelijk heb ik de naamswijziging doorgegeven aan de griffie, met het verzoek mijn mailadres, website, badge en naamtableau op tafel aan te passen. Alle onderdelen zijn aangepast, alleen op het raadsbordje en digitale scherm past het aantal letters niet. Dus moet ik kiezen tussen Stroop of van Renen en dat wil ik niet. Ik vind dat ik recht heb om aangesproken te worden met de naam die ik heb gekozen. Als het niet past, maak je gewoon de letters kleiner."

Frederiek is nu al twee maanden bezig om haar 'nieuwe' naam doorgevoerd te krijgen. Ze verwees naar andere oud-raadsleden, wiens namen meer letters bevatten en bij wie het wel mogelijk was. Tot nu toe echter zonder resultaat. Tijdens de laatste raadsvergadering heeft Frederiek demonstratief haar naambordje vervangen door een handgeschreven exemplaar. "Het vreemde is dat ik nu vier à vijf verschillende redenen heb gehoord, waarom het niet zou kunnen. De ene keer wordt gezegd dat de GBA leidend is, de andere keer is het juridisch niet mogelijk, omdat de naam tijdens de verkiezingen tot aan het eind van de raadsperiode aangehouden wordt. Dat zou betekenen dat in het geval van scheiding, je vier jaar lang aan de naam van je ex vastzit." Frederiek ergert zich vooral aan de starheid van de gemeente. "Ik leg me er niet bij neer, ik heb een publieke taak, maar in de raad heb ik een andere naam. In tijden van diversiteit en keuzevrijheid kan dit niet meer." De griffie heeft nog geen reactie gegeven.

Goudse Post
Meer berichten