Foto:

Column FF Tussendoor

Zoek de verschillen

Tegen overhangende takken van buurmans kastanjeboom, een hekje dat toevallig net over de erfgrens van je buurvrouw is geplaatst of een afvalcontainer die pal voor je deur staat, overal kun je bezwaar tegen maken. Behalve tegen vuurwerkvergunningen. Dat is toch raar of niet?


De vuurwerkaffaire op de Markt krijgt nog een gemeen staartje. Ja, mensen, wij zijn aan de goden overgeleverd. Je mag nog geen ballonnetje oplaten, maar iedereen mag buiten oud en nieuw om z'n goddelijke gang gaan met vuurwerk, zolang je je maar aan de regels houdt. Dat is de consequentie van wonen in de binnenstad, hoor ik je denken.

Denk nu niet dat dit jouw deurtje wel voorbij gaat en alleen voor de Goudse markt geldt, want die aardige achterbuurman van jou kan zonder enige moeite een vuurwerkbedrijf midden in de nacht inhuren en jouw nachtrust verstoren. Daar is niets tegen te doen, want bezwaar maken is niet mogelijk volgens de Omgevingsdienst. Ook het vooraf informeren van de omwonenden vindt de dienst niet nodig.

Ik ben er eens flink ingedoken en er zijn nogal wat verschillen. De Omgevingsdienst In Flevoland is transparant en plaatst vooraf een complete vuurwerkmelding met alle details online. Hun collega's in Brabant doen hetzelfde en daar bestaat zelfs de mogelijkheid om bezwaar te maken. Maar in Gouda doen we hier niet aan. Tuurlijk niet!

Nu verdient de werkwijze van onze Omgevingsdienst toch al niet de schoonheidsprijs, hebben we al vaker gemerkt. Vooral op communicatiegebied valt er nog veel te verbeteren. Een mooie klus voor het nieuwe college, want dan maak je echt werk van je slogan 'Nieuwe energie'.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten