Achterwillens is vandalisme spuugzat

Door Marianka Peters

Gouda - Planten en fietsenrekken worden uit de grond gerukt en ramen worden ingegooid. Tot overmaat van ramp werd er vanmorgen brand gesticht, die flink wat schade heeft opgeleverd. De vrijwilligers van wijkcentrum Achterwillens zijn de overlast meer dan zat en willen dat de gemeente actie onderneemt. Bij voorkeur een samenscholingsverbod of cameratoezicht.

De angst zit er goed in bij de vrijwilligers van het wijkcentrum Achterwillens, dat al jaren te kampen heeft met vandalisme rond het gebouw. Met name samenscholende jongeren bevinden zich vaak op het parkeerterrein. Zelf heeft het wijkcentrum voorzorgsmaatregelen getroffen, zoals rolluiken die moeten voorkomen dat de ruiten sneuvelen. "Vanmorgen om half acht werden we opgeschrikt door een telefoontje dat ons Wijkgebouw in brand stond," vertelt een vrijwilliger, die niet bij naam wil worden genoemd. "We hadden al snel door dat de brand was aangestoken. Via het dak is een raam geforceerd en daarna zijn de gordijnen in brand gestoken. Dit is duidelijk vandalisme waar we al jaren mee te kampen hebben, maar wat de laatste tijd heel erg toeneemt. Afgelopen vrijdag is door de gemeente een tuintje aangelegd, om rondhangen rond het gebouw te voorkomen, zaterdag waren de 60 planten er alweer uitgerukt. Wij de planten er weer ingezet, zondag weer de planten eruit en op het dak gegooid. We hebben ook al kogelgaten in de voordeur en op onze rolluiken."

Volgens de vrijwilligers staat het plezier om je voor je buurt in te zetten op scherp. Ze zeggen er moedeloos van te worden. "Gezien ons gebouw nu zwart van de rookschade is en er nog een forensisch onderzoek moet plaatsvinden zijn we de komende week gesloten en kunnen we onze activiteiten, zoals darten, klaverjassen en gezellige inloop niet laten plaatsvinden. Dus hebben die gasten de hele wijk ermee gedupeerd. Wij willen dat de gemeente actie onderneemt, door bijvoorbeeld een samenscholingsverbod of cameratoezicht. Maar dat er wat gebeuren moet staat wel vast."

Het probleem van hangjongeren is bij de gemeente bekend en heeft al de nodige maatregelen getroffen. "Af en toe krijgt de gemeente hier meldingen over," aldus een woordvoerder van de gemeente. "Als er overlast is, verzoeken we inwoners als 'ogen van de gemeente' dit te melden om inzichtelijk te maken wat er aan de hand is. De gemeente heeft op deze plek al eerder maatregelen genomen: er zijn planten geplant om hangen rondom het gebouw te voorkomen, er staat een gebodsbord en Cyclus maakt vaker schoon, vanuit de gedachte dat een schone omgeving minder uitnodigt tot afval op de grond gooien dan een rommelige omgeving." Na het incident van maandagmorgen blijken de maatregelen niet het gewenste effect te hebben. "Op het Driewegplein hangen al toezichtcamera's. De komende weken volgt vanuit de politie en jongerenwerk meer toezicht om te zien hoe de situatie is. In overleg met de politie en wijkvereniging zal de gemeente overleggen over adequate maatregelen."

Goudse Post
Meer berichten