IJsbaan Ammerstol uitgesteld tot februari

Door Marianka Peters

Ammerstol - De 400 meter ijsbaan die ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van IJsclub 'Vooruitgang' in oktober zou worden geplaatst, is verschoven naar februari 2019. De organisatie neemt van een dergelijk groot festijn neemt meer tijd in beslag

Op woensdag 13 februari 2019 kunnen schaatsliefhebbers de ijzers onderbinden en tot en met 10 maart rondjes schaatsen op de 400 meter baan van Ammerstol. Voorzitter van de jubileumcommissie, Bert Timmerman, legt uit waarom deze beslissing is genomen. "Toen we eind januari zijn begonnen met de organisatie van de 400 van Ammerstol wisten we dat het een enorme klus zou worden. We hebben steeds het goede gevoel gehad, maar de tijd is onze grote vijand gebleken. De betrokkenheid in de regio is enorm en we krijgen ongelofelijk veel support, maar het benaderen en maken van afspraken met bedrijven is gewoon tijdrovend. Daarbij komt dat in de zomervakantie de boel zo goed als stil lag en er veel tijd is verloren. "

Ook kreeg de organisatie te kampen met enkele tegenvallers in de logistieke organisatie. "Het vergunningstraject pas kon worden ingezet op het moment dat er geschikte parkeergelegenheid zou zijn," vervolgt Timmerman. "Er wordt een grote toeloop van bezoekers verwacht en het is van groot belang om de verkeers- en parkeerstroom goed te organiseren, zowel voor de bezoekers als voor de bewoners. Er is een erkend verkeersbureau in de arm genomen, maar de parkeerfaciliteit zelf was uiteraard een eerste noodzaak. Die faciliteit is er inmiddels, maar het is nu te kort dag om de verdere logistieke organisatie op tijd te realiseren."

Net als de commissie vond ook Remko van der Hammen van Organisatieburo Grand Canyon het een moeilijke beslissing. "We hebben met zijn allen zo ongelofelijk hard geknokt om de 400 van Ammerstol in oktober te realiseren, dus natuurlijk valt een dergelijke beslissing dan zwaar. Ik vind het echter wel een heel wijs besluit en het enige juiste op dit moment. Het mag absoluut niet zo zijn dat een ijsclub die het lef toont om zo'n groot project aan te gaan en zijn nek uitsteekt, hier na afloop gevolgen van zou kunnen ondervinden. Daarvoor is het maatschappelijk belang van de club te groot. Ik heb enorm veel respect voor wat de dames en heren van de ijsclub voor elkaar krijgen met elkaar. Er is zoveel passie voor en betrokkenheid bij de club."

De organisatie van de 400 van Ammerstol heeft intern alle opties overwogen. Afstel van het evenement was hier unaniem geen van. Er is inmiddels al veel in gang gezet en de nodige investeringen zijn gedaan. Zo is de benodigde stroomvoorziening al aangelegd, waarmee de baan volledig op vaste en 'groene' stroom kan draaien. "Het vertrouwen is bij alle partijen nog steeds even groot, niet alleen bij de club, ook bij ons en onze partners Ice World Benelux, Ecovolt en Aggreko," vervolgt Van der Hammen. "Dat de 400 van Ammerstol er gaat komen staat vast, we hebben nog eens vijf maanden extra om er een nog mooier evenement van te maken. Het draagvlak in de regio voor het evenement is heel groot, dat merken we aan de reacties op social media, de interesse in de rittenkaarten en abonnementen, maar ook gewoon op straat. Het leeft onder de mensen."

Herman Gruijters van Ice World vult aan. "Een bijkomend voordeel van de verplaatsing is dat de weersomstandigheden in februari vaak beter zijn. Dit scheelt in de energiekosten en statistisch gezien is er veel minder regenval. En mocht er een Elfstedentocht komen, bieden wij de ideale baan om te trainen," grapt hij tenslotte.

De ambitie van de club is bovendien onveranderd. "Wij willen nog steeds een jubileumevenement voor al onze leden organiseren en daarnaast voor alle schaatsfans in Nederland. Wie A zegt, moet ook B zeggen", aldus erelid Jan den Ouden. "We hebben een prachtig plan liggen en dat geven we niet zomaar

Goudse Post
Meer berichten