Het is dankzij hulphond Jelle die nog uitgelaten moest worden, dat de vrouw in de Turfsingel werd opgemerkt. Foto's: Marianka Peters
Het is dankzij hulphond Jelle die nog uitgelaten moest worden, dat de vrouw in de Turfsingel werd opgemerkt. Foto's: Marianka Peters (Foto: )

Erepenning voor redders

Afgelopen maandag hebben Godfried van Berkel en Frits Verheij de erepenning van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen ontvangen voor het redden van een vrouw die te water was geraakt.

Door Marianka Peters

Gouda - Eigenlijk was het te danken aan hulphond Jelle, die nog moest worden uitgelaten, dat de vrouw werd opgemerkt in de Turfsingel en van de verdrinkingsdood kon worden gered.
Zoals iedere avond liep Godfried van Berkel ook op 26 april een laatste rondje met zijn labrador, toen hij een vreemd geluid hoorde en iemand in het water zag spartelen. "Ik bedacht me geen moment, heb direct 112 gebeld, daarna heb ik me uitgekleed en ben ik in het water gesprongen," aldus Godfried. 

Doordat de kade te hoog is, lukt het Godfried niet om de drenkeling zonder hulp op de kant te krijgen. Frits Verheij, die op dat moment ook zijn hond uitliet, schoot direct te hulp. "Ik dacht dat het om Godfried ging, later zag ik de vrouw pas," reageert Frits, die alle eer aan Godfried geeft. "Ik ben slechts het hulpje van de redder."
Inmiddels was de politie gearriveerd en samen hebben ze het slachtoffer uit het water gered. "Het ging allemaal heel snel, pas toen we doorweekt en met de honden achterin de politiebus zaten, drong het tot ons door wat we hadden gedaan," stelt Godfried. "Maar de echte inpact kwam pas na anderhalve week. Toen zag ik steeds haar gezicht in doodsangst voor me, dat vergeet je nooit."

De vrouw lijdt aan de ziekte van Huntington, een erfelijke hersenziekte en had nooit op eigen kracht uit het water kunnen komen.
Vanwege haar ziekte kon zij maandag niet aanwezig zijn bij de uitreiking van de erepenning. Wel waren er veel bewoners van de Museumhaven aanwezig bij de uitreiking, want het kan immers iedereen overkomen. "Zonder uw heldhaftig optreden was mevrouw zeker verdronken," stelde burgemeester Milo Schoenmaker vast. "In Gouda is veel water en soms gebeurt het dat mensen onbedoeld in het water belanden. Vaak lukt het om op eigen kracht uit het water te komen, maar als dat niet lukt, dan is het echt een kwestie van leven of dood dat iemand het opmerkt en meteen handelt. Zoals de heren Van Berkel en Verheij hebben gedaan. Zij handelden direct en hebben erger voorkomen."

In Nederland verdrinken ongeveer 220 mensen per jaar. Gelukkig worden er ook veel drenkelingen gered door snel optreden van omstanders en door het slachtoffer te reanimeren.
De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen wil zo veel mogelijk verdrinkingsdoden voorkomen. Dat doen ze door voorlichting te geven over redden en reanimeren van drenkelingen.
Daarnaast bekronen zij de helden die een drenkeling gered hebben.

Marianka Peters
Meer berichten