Aula Oude Begraafplaats opent eenmalig de deuren

Door Marianka Peters

Gouda - De aula op de Oude Begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat spreekt al jaren tot de verbeelding, maar vrijwel niemand weet hoe het er van binnen uitziet. Daar komt verandering in, want tijdens Open Monumentendag, aanstaande zaterdag, wordt de aula eenmalig opengesteld voor het publiek.

Gouwenaar Koos Massar, die toch al jaren betrokken is bij de Oude Begraafplaats heeft de aula, waar de naam 'Momento Mori' boven de deur prijkt, nog nooit van binnen gezien. "Ik ben net als vele anderen, enorm nieuwsgierig," vertelt hij. "De bouwkundige staat is erg slecht en tot het laatste moment bleef het spannend of we toestemming kregen om de aula tijdens Open Monumentendag open te stellen. Maar we zijn enorm blij dat het is gelukt." Geïntesseerden kunnen dus zaterdag eenmalig een kijkje nemen in de aula, waar volgens de gegevens ook nog een doopfont zou staan. Overigens is alleen de benedenverdieping opengesteld voor het publiek. Koos hoopt vurig dat er in de toekomst een mogelijkheid is om de aula permanent te gebruiken voor exposities en lezingen. "Dat is onze ultieme wens, maar het gebouw is eigendom van de gemeente, wij hebben de financiën niet om het gebouw te huren. Dus blijft het voorlopig bij een wens."

De aula is gebouwd in1829 door Willem van Bemmel voor een bedrag van 12.500 gulden. Het gebouw is onderheid met 88 palen, ieder maar liefst 11 meter lang, zo blijkt uit de archieven. M. de Bruin heeft in de aula gewoond tot de begraafplaats in gebruik werd genomen op 1 november 1832. In het rijksmonument was een apart schijndodenvertrek, en volgens de archieven kon er een rouwkoets met paarden doorheen rijden. "Er zijn zoveel vragen, misschien komen daar nu de antwoorden op."

De aula van de Oude Begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat is zaterdag tussen 10.00 - 16.00 uur voor publiek geopend.

Goudse Post
Meer berichten