Nauwelijks een jaar geleden werd het Taalakkoord door vele organisaties ondertekend. Gisteren werden de eerste successen gevierd. Archieffoto: Marianka Peters
Nauwelijks een jaar geleden werd het Taalakkoord door vele organisaties ondertekend. Gisteren werden de eerste successen gevierd. Archieffoto: Marianka Peters (Foto: )

Taalhuis Gouda heeft bestaansrecht bewezen

Taalhuis Gouda bestaat één jaar en heeft haar bestaansrecht nu al bewezen. Inmiddels staat de teller op meer dan 251 intakes en daarmee gaat de Goudse bibliotheek aan kop ten opzichte van andere bibliotheken, die het eerste jaar rond de 125 intakes bleven hangen.

Door Marianka Peters

Gouda - "Ongelooflijk," reageert bilbiotheekdirecteur Erna Staal enthousiast. "Gemiddeld 25 intakes per maand, dat is veel meer dan waarop we hadden gehoopt. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de waanzinnige samenwerking van velen." Gisteren werd het succes van het eerste jaar met alle betrokkenen van het Taalakkoord, dat vorig jaar werd ondertekend, medewerkers en vrijwilligers gevierd. Ook Geke van Velzen, directeur Stichting Lezen & Schrijven, wethouder Thierry van Vugt en ambassadeurs van het Taalhuis waren daarbij aanwezig. Tijdens de bijeenkomst werd het eerste jaar geëvalueerd en vooral vooruit gekeken. "We hebben een prachtig resultaat behaald, maar dit is nog maar een fractie van de mensen die je wil bereiken," aldus Erna. "Voor ons is de grote uitdaging om de hele doelgroep te bereiken. Vaak is er sprake van schaamte, daarom is de samenwerking met gemeente en sociale teams zo belangrijk." Gouda telt zo'n 9000 laaggeletterden. Je zou verwachten dat het vooral nieuwkomers zijn, maar de meerderheid zijn autochtone Gouwenaars. "Deze Gouwenaars zijn absoluut niet zielig, maar men verwacht tegenwoordig dat iedereen met een computer of tablet overweg kan. En als je de taal niet goed beheerst, kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. Daarom gaan we andere cursussen, zoals Digi Sterker, ook aan laaggeletterden aanbieden." Doel van het Taalakkoord is om alle laaggeletterde inwoners van Gouda te helpen beter te leren lezen, schrijven, spreken en omgaan met een computer. Naast de taalcursussen in de bibliotheek en wijkcentra, zoals de Walvis in Korte Akkeren en Nelson Mandelacentrum in Gouda Oost, worden ook cursussen op de werkvloer georganiseerd. "We doen dit al bij Promen, maar we willen het uitbreiden naar het bedrijfsleven, waarvoor we werkgevers actief benaderen. Uiteraard wordt ook de eigen communicatie verbeterd door folders, brieven en websites makkelijk leesbaar te maken zonder al teveel moeilijke woorden. Nogmaals, we zijn er nog lang niet, maar we zijn wel op de goede weg."

Bij Taalhuis Gouda in de bibliotheek kunnen Gouwenaars tijdens vaste spreekuren terecht met vragen over taal, rekenen of digitale vaardigheden. Op dinsdag van 13.00 tot 15.00 en vrijdag van 18.00 tot 20.00 uur. Iedereen kan gewoon binnenlopen. Meer info: www.bibliotheekgouda.nl

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden