Koe verhuist naar Goudasfalt

Door Marianka Peters

De betonblokken zijn genummerd, om het opbouwen vlot te laten verlopen, afgelopen zaterdag is de betonnen koe op het Bolwerk grotendeels uitgegraven en vrijdag verhuist het gevaarte definitief naar Goudasfalt. Daar wordt zij de blikvanger bij de entree van het terrein.

Op Goudasfalt zijn de voorbereidingen al getroffen en wacht de koe een warm welkom. Veertien opgestapelde betonblokken van ieder ruim duizend kilo met een totale hoogte van bijna vijf meter, dat betekent dat de verhuizingsoperatie een flinke klus zal worden, die veel menskracht, kennis, materiaal en zwaar geschut vergt.

Vier jaar geleden werd het braakliggende terrein Potterspoort, tegenover het Best Western Hotel ingericht als Pauzelandschap. Er werden planten, bomen in zakken en betonnen zitelementen geplaatst. De koe was het sluitstuk van de inrichting. Ontwerper van de betonnen koe was Duuk Roodbol, die dezelfde koe maakte uit Legoblokjes.

Vooraf was bekend dat het Pauzelandschap van tijdelijke aard zou zijn, omdat dit terrein deel uitmaakt van de herontwikkeling Potterspoort. Maar rond de plannen was continu gesteggel, waarna ze weer in de koelkast verdwenen. Hierdoor kon het Pauzelandschap ruim vier jaar blijven bestaan. Wekelijks waren vrijwilligers in touw om het mooie stukje groen in de binnenstad te onderhouden. Toen vorig jaar het gevreesde bericht kwam dat het terrein ontruimd moest worden voor de bouw van een kleinschalig zorgcomplex, werden de bomen in zakken al verhuisd naar Goudasfalt. Binnenkort wordt daadwerkelijk gestart met de bouw van het zorgcomplex voor zorgorganisatie Compartijn. Dat is de reden dat de koe nu definitief moet vertrekken.

Op 6 september wordt de koe gedemonteerd, om een dag later weer opgebouwd te worden op de nieuwe stek. Op zaterdag 8 september, als het terrein in het kader van Open Monumentendag te bezoeken is, is de koe in z'n nieuwe wei te bewonderen. Omdat de koe er na een paar jaar in weer en wind wat groezelig uitziet, krijgt ze in een later stadium nog een
grondige poets- en verfbeurt.

Goudse Post
Meer berichten