Foto:

Column FF Tussendoor - Vuurwerk

Kedeng! Even dacht ik vrijdagnacht dat er rond de Markt een plofraak werd gepleegd. Het oorverdovende lawaai galmde nog lang na op de Markt, terwijl de rookwolken langzaam optrokken. Onze labrador had zich van schrik onder de bank verstopt. Gelukkig was het geen plofkraak, maar een vuurwerkshow ter afsluiting van een huwelijksfeest in de Burgerhal. Volkomen legaal, twitterde Stadstoezicht. Een of andere koekenbakker binnen de gemeente had hiervoor zelfs een vergunning afgegeven!

Nou weet ik uit eigen ervaring hoe streng de regels zijn rond huwelijken op het stadhuis. De afgelopen 29 jaar heb ik in totaal zo'n 2500 huwelijksreportages gemaakt, dus ik ken het stadhuis en alle regeltjes op mijn duimpje. En die regels zijn altijd duidelijk geweest. Geen rijst, rozenblaadjes of confetti strooien, geen ballonnen oplaten, ook geen wensballonnen. Die duifjes die lang in een doosje moeten zitten voordat zij hun vrijheid tegemoet mogen vliegen, mag ook al niet. En het klapstuk, het afsteken van vuurwerk, kwam niet eens in je op. Wat is er toch gebeurd dat men het niet meer zo nauw neemt met de regelgeving? Tot in de Tweede Kamer staat een algeheel vuurwerkverbod of het invoeren van vuurwerkvrije zones ter discussie, maar in onze kaasstad wordt  er voor een willekeurige dag gewoon vergunning verleend. 

Noem het achteloosheid, naÏeviteit of onnozelheid, maar ieder weldenkend mens beseft dat met het afgeven van een vuurwerkvergunning een precedent is geschapen voor alle verliefde koppels in spé. Dus is de kans groot dat wij in de binnenstad ongeveer 200 keer per jaar worden verwend met een vuurwerkshow om middernacht. Bij de gedachte alleen al word ik gillend gek.
Je kunt toch bezwaar indienen, hoor ik je zeggen. Dat is waar, maar waartegen, als de vergunning nergens gepubliceerd is? Althans, ik heb me rot gezocht, maar niet gevonden.

Ik gun iedereen een knal-gelukkig huwelijk, maar een vuurwerkvergunning afgeven voor elke willekeurige dag van het jaar is natuurlijk van de zotte. Dit kun je gewoon niet maken tegenover alle binnenstadbewoners! 

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten