Drie weken geleden was Wil Kraaijeveld nog aanwezig tijdens een Houtmansconcert, waar ze met volle teugen van genoot. foto: Marianka Peters
Drie weken geleden was Wil Kraaijeveld nog aanwezig tijdens een Houtmansconcert, waar ze met volle teugen van genoot. foto: Marianka Peters

Koningin van de Houtman Wil Kraaijeveld overleden

Door Marianka Peters

Gouda - Afgelopen woensdag is Wil Kraaijeveld-Hoogendoorn overleden. Drie weken geleden was de 'koningin van de Houtman' nog te gast op zondagmiddag tijdens een concert in de serie Houtmansplantsoenconcerten, dat dit jaar het 25-jarig jubileum vierde. Wil was jarenlang de drijvende kracht achter de concerten op de zomerzondagmiddagen in de muziektent. Zij is 82 jaar geworden.

In haar vorige woonplaats Gouderak kreeg ze bekendheid als voorzitter van de bewonersvereniging Zellingwijk, de wijk die in 1981 landelijk in het nieuws kwam door het gif in de bodem. Uiteindelijk zijn de woningen gesloopt en de wijk gesaneerd. Ook haar woning viel onder de sloophamer. In 1983 kwam Wil naar Gouda, waar ze 16 jaar gemeenteraadslid voor de VVD was. Wil toonde grote betrokkenheid bij culturele instellingen en zat in het bestuur van Gouda Floreert, van waaruit ze jarenlang de culturele markt rond de Sint Jan organiseerde. Ook was ze nauw betrokken bij de Goudse Havendagen, met name bij het openingsconcert. Zij wist grote artiesten te contracteren om in Gouda op te treden.

Naast de organisatie van de Houtmansplansoenconcerten in de muziektent, nam Wil 11 jaar geleden Richard Marchand het initiatief om de lokale Veteranendag in Gouda op te zetten. Ook hierbij was Wil verantwoordelijk voor de muzikale invulling.

Een aantal jaren geleden moest zij al haar functies neerleggen vanwege gezondheidsredenen, maar tt vorig jaar was ze iedere zondag in haar zo geliefde park te vinden tijdens de concertreeks. Bij de start van het 25-jarig jubileum van de Houtmansplantsoenconcerten dit jaar moest zij vanwege ziekte verstek laten gaan. Maar drie weken geleden was ze er toch, samen met haar dochter. De bezoekers van het park waren haar nog niet vergeten, ze werd direct hartelijk omringd door de mensen, voor wie zij, samen met een flinke groep vrijwilligers, jarenlang de muzikale middagen organiseerde. Ze genoot er met volle teugen van.

Wil kreeg in 2002 een Koninklijke Onderscheiding voor haar raadswerk. Ook was zij ereburger van Gouda.

Goudse Post
Meer berichten