Coretta Bakker, Wende van der Heide en Nick Faken zijn klaar voor het nieuwe culturele seizoen van de Chocoladefabriek. Foto: Marianka Peters
Coretta Bakker, Wende van der Heide en Nick Faken zijn klaar voor het nieuwe culturele seizoen van de Chocoladefabriek. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Cultuursnuiven en voorproeven in de Chocoladefabriek

Op zaterdag 8 september wordt met Start! 18/19 in de Chocoladefabriek de aftrap gegeven voor het nieuwe culturele seizoen. Van muziek maken met Muis, een meet & greet met schrijfster Yvonne Kroonenberg tot aan een speedworkshop Chinees.

Door Marianka Peters

Gouda - De vier partners van de Chocoladefabriek, de Openbare Bibliotheek, Kruim, Streekarchief Midden Holland en de Drukkerswerkplaats presenteren gezamenlijk een gevarieerd en interessant (cursus) programma. Iedereen zal wel iets van zijn of haar gading kunnen vinden. Wende van der Heide van de bilbiotheek is razend enthousiast. "We hebben een vol podiumprogramma en hightlights van schrijvers die komend seizoen naar Gouda komen," vertelt zij. "'s Middags is Yvonne Kroonenberg aanwezig die tips en trics meegeeft over de cursus autobiografisch schrijven, Ruben van Gogh geeft een preview op de cursus poëzie schrijven en voordrachten geven, de stadsdichter is aanwezig en er is muziek van talentvolle singer-songwriters." Een absolute topper is ieder jaar de Boekenmarkt op 8 september. Je eigen bibliotheek aanvullen met boeken, die per kilo worden verkocht, dat mag je echt niet missen. De opbrengst komt dit jaar ten goede aan het Taalhuis.

Het Streekarchief heeft wel iets heel bijzonders in petto komend seizoen. Naast de cursus 18e eeuws lezen en Middeleeuws 'verluchten' (= decoraties in Middeleeuwse initialen) krijgen bezoekers een preview van een bijzondere stereofotocollectie, die in de maak is. "We hebben in totaal zo'n 200 foto's van Gouda rond 1900, die door Gouwenaar Bas van Beukering zijn bewerkt en tot 'anaglyphen' (3D) gemaakt zodat het nu mogelijk is de diepte van de foto's te ervaren met een stereobrilletje, zelfs op een groot scherm," legt Coretta Bakker van het Streekarchief uit. "Daarnaast is er een aantal mensen via Facebook bezig geweest met het determineren van een groot aantal onbekende foto's uit de collectie. Daartussen zitten echt bijzondere en tot nog toe volledig onbekende plaatjes van Gouda rond 1900. Zonder de hulp van onze Facebook-volgers Marco Slagboom, Thea van Wordragen, Marcel Dasselaar en Ton Anders, die heel fanatiek op zoek gingen naar aanknopingspunten en vergelijkingsmateriaal, hadden we een aantal foto's zeker niet kunnen beschrijven." Van alle foto's wordt een voorstelling gemaakt, de première is op 27 september. Deze première was zo snel uitverkocht, dat er 10 en 30 oktober een extra voorstelling is gepland.
Kruim deelt gratis broodjes uit van het Vlaams Broodhuys en bezoekers krijgen een voorproefje van de vier geplande Kruims Komedie. "We starten op 28 september met Kees van Amstel, die een try-out geeft van zijn nieuwe show 'Een bang jongetje dat hele enge dingen doet' en Mark Waumans," aldus Nick Faken van Kruim. "Maar natuurlijk gaan ook de Leesclub en Boek en Diner weer beginnen. We hebben er weer heel veel zin in."

Het culturele seizoen van de Chocoladefabriek loopt van september tot januari 2019. "Daarna maken we ons op voor het vijfjarig jubileum van de Chocoladefabriek," vult Wende aan. "Dat gaan we groots vieren en verder zitten er nog wat activiteiten in het verschiet, maar daarover is nog geen zekerheid."
Tijdens de open dag verschijnt ook de nieuwste uitgave Bon-Bon van de Chocoladefabriek, waarin u alle informatie nog eens rustig kunt teruglezen. 

Op zaterdag 8 september vindt de open dag in de Chocoladefabriek aan Klein Amerika plaats van 9.00 - 17.00 uur. Entree is gratis. Op verschillende tijdstippen vinden presentaties en workshops. Het volledige programma Start! vindt u op www.chocoladefabriekgouda.nl. 

Goudse Post
Meer berichten