Gerard Schotanus (l) van Burennetwerk Gouda en Jacques Rozendaal, opleidingsmanager Hoornbeeck College bespreken de mogelijkheden voor de leerlingen in Korte Akkeren. Foto: Marianka Peters
Gerard Schotanus (l) van Burennetwerk Gouda en Jacques Rozendaal, opleidingsmanager Hoornbeeck College bespreken de mogelijkheden voor de leerlingen in Korte Akkeren. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Burennetwerk blij met extra handen Hoornbeeck College

Kleine moeite, groot gebaar. Een hulpje bij kleine klusjes in huis, de container buiten zetten, boodschappen doen of gewoon een beetje gezelschap. Binnenkort trekken 16 leerlingen van het Hoornbeeck College wekelijks de wijk Korte Akkeren in om namens Burennetwerk de handen uit de mouwen te steken.

Door Marianka Peters

Gouda - Vanuit de overheid wordt verwacht dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Burennetwerk Gouda speelt hierop in, door een helpende hand te bieden aan diegenen, die dat nodig hebben. Tegelijkertijd wil het Hoornbeeck College de MBO-opleiding Zorg en Welzijn meer praktijkgericht inrichten. Beiden vonden elkaar, waarna een unieke samenwerking ontstond, die op 9 september wordt bezegeld met de ondertekening van een convenant. "Drie jaar geleden zijn wij in Gouda begonnen met de opleiding Zorg en Welzijn, niveau 2. Als christelijke school hebben we Huize Winterdijk als stageplek, maar de samenleving is veel diverser, vandaar dat wij zochten naar mogelijkheden voor onze leerlingen om de breedte van de samenleving te leren kennen," stelt Jacques Rozendaal, opleidingsmanager Hoornbeeck College. "Vanuit onze Rotterdamse vestiging hebben we al goede resultaten geboekt in wijk Charloois, dus is de tijd rijp om dit ook in Gouda te introduceren. De keuze voor Korte Akkeren is bewust gemaakt vanwege de diversiteit en omdat hier relatief veel ouderen wonen." Onder de noemer 'Hoornbeeck Doet', gaan 16 leerlingen met ingang van komend schooljaar iedere dinsdag de wijk in om hand en spandiensten te verlenen. De coördinatie wordt vanuit buurtcentrum de Walvis geregeld. Burennetwerk is opgezet vanuit het Diaconaal Platform Gouda, waarin tien Goudse kerken zijn vertegenwoordigd. Burennetwerk Gouda is inmiddels een groot succes en sinds drie jaar een geheel zelfstandige organisatie en niet verbonden aan enige religie. Met zo'n 200 vrijwilliger worden jaarlijks meer dan 200 hulpvragen gehonoreerd. Voorzitter Burennetwerk Gouda, Gerard Schotanus, is blij met de extra handen. "Dit is een prachtig cadeau," stelt hij. "In Korte Akkeren wonen veel eenzame mensen. We gaan kijken of het mogelijk is om deze mensen uit hun isolement te halen. Dat kan op verschillende manieren, van een praatje of een kopje koffie te drinken tot aan samen boodschappen doen of eenvoudige klusjes in huis. We gaan nu inventariseren wat de mogelijkheden voor de leerlingen zijn."

Na een introductiecursus gaan de leerlingen altijd als duo de wijk in om de handen uit de mouwen te steken. "Het gaat om 16-17 jarigen, dus zorgvuldigheid bij de intake is geboden." Om het project Hoornbeeck Doet goed te laten verlopen zijn er docenten vrijgemaakt die de leerlingen gedurende hun eenjarige opleiding begeleiden. De Goudse vestiging van het Hoornbeeck College startte drie jaar geleden en telt inmiddels 800 leerlingen. Dat betekent dat het gebouw aan de Antwerpseweg niet meer toereikend is. Afgelopen januari werd het voormalige pand van Leaseplan aan het Zuidelijk Halfrond aangekocht. "De leerlingen zitten nu verdeeld over twee locaties, dat is niet wenselijk, dus verhuizen we met de hele school volgend jaar naar het Zuidelijk Halfrond." Niet alleen het aantal leerlingen groeit bij het Hoornbeeck College, ook het aantal opleidingen breidt zich steeds verder uit. Zo wordt komend schooljaar gestart met de MBO-opleiding Beveiliging, ter voorbereiding op een baan bij de politie of marechaussee. "Dit is ook een praktijkgerichte opleiding, compleet met stormbaan op het terrein," besluit Jacques enthousiast.

Burennetwerk Gouda is gebaseerd op hulpvragers en hulpbieders. Via het sociaal team in de Walvis kunt u uw hulpvraag indienen. Wilt u uw steentje bijdragen als vrijwilliger? Ga dan voor meer info naar www.burennetwerkgouda.nl

Goudse Post
Meer berichten