Foto:

Column FF Tussendoor

Het hoge woord

Ik ben groot voorstander van een beperkte zondagopenstelling van onze Sint Jan. Zo het hoge woord is eruit, maar ik weet dat er mensen zijn die van de gedachte alleen al heel nerveus worden.

Laatst kwam het onderwerp weer ter sprake, waarop ik een gepeperde mail ontving waarin werd aangegeven dat het besluit om de kerkdeuren buiten de zondagsdiensten gesloten te houden, de komende jaren niet zal veranderen. Daar kon ik het mee doen. Tja, dan denk ik, een paar jaar geleden had ook niemand het voor mogelijk gehouden dat een fusie tussen de Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk ooit tot stand zou komen. Maar het gebeurde wel.

Het beleidsplan van de Protestantse Kerk te Gouda 2018-2021 staat boordevol uitdagingen, ook ten aanzien van huisvesting, exploitatie en financieel beleid. Doelstelling van onze wereldberoemde kerk is om in 2022 de magische grens van 100.000 bezoekers te halen. Om dit te realiseren is de Museumkaart geïntroduceerd, is de Sint Jan onderdeel van het Grootste Museum van Nederland en is een samenwerking aangegaan met Museum Gouda. En ook niet onbelangrijk, de nieuwe entree is fantastisch en uitnodigend. Maar daarmee red je het nog niet. Van de 420.000 bezoekers die de Domkerk in Utrecht jaarlijks telt, kunnen wij alleen maar dromen. En deze kerk is ook op zondag beperkt geopend. Ik bedoel maar.

Het is dus nog helemaal niet zo'n gek idee om hierover na te denken. Hetzelfde geldt voor een kaarsje aansteken in de stilteruimte, voeg ik er dan maar voorzichtig aan toe. Al probeer je het maar een keertje, daar is toch niets mis mee? Ik maak me overigens geen enkele illusie dat er ook maar iemand binnen de Sint Jan naar mij zal luisteren. Er werd immers ook niet naar mijn commentaar op het Erasmusraam geluisterd? Dat raam is gewoon geplaatst. Maar dat de zondagopenstelling de komende jaren niet bespreekbaar is, is voorbarig. Zeg nooit, nooit!

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten