Foto:

Column FF Tussendoor

Handhaaf je eigen regels!

Een paar jaar geleden is onze kaasstad uitgeroepen tot meest kampeerautovriendelijke gemeente. Koekoek! Dat snap ik wel. Voor een luttele acht euro per dag inclusief stroom en water aan de rand van de binnenstad parkeren, dat is lekker goedkoop vakantie vieren. En de rotzooi wordt ook nog voor je opgeruimd. Ik vind het dus niet zo gek dat we worden overspoeld door deze casa´s op wielen, die ieder jaar groter en luxer lijken te worden.

En daar gaan we als simpel provinciestadje volledig de mist in. We hebben nu eenmaal geen kaas gegeten van het campingleven. De dertig beschikbare camperplekken op Klein Amerika zijn gebaseerd op de afmetingen van een omgebouwd Volkswagenbusje, dus die voldoen niet meer. Camperaars zijn creatief en met een beetje stuurmanskunst lukt het om meer dan 70 campers op het terrein te parkeren. Onveilig en onverantwoord, vind ik.

Als je regels stelt, moet je ook handhaven! Maar dat gebeurt niet, dus loop je een enorm risico. Al die campers met hun brandbare stoffen hutje-mutje op elkaar, dat is vroeg of laat vragen om problemen. En als er iets gebeurt, zul je als gemeente ten allen tijde aansprakelijk zijn. Je hebt immers zelf de regels opgesteld.

Wil je een evenement in Gouda organiseren, dan moet je van hele goede huize komen om hiervoor een vergunning te krijgen. De veiligheidseisen worden steeds strenger en ieder risico moet worden afgedekt. Maar voor de eigen verantwoordelijkheid, zoals de camperplaats op Klein Amerika, neemt de gemeente het niet zo nauw, terwijl de risico's vele malen groter zijn dan bijvoorbeeld een foodtruckfestival. Wist je dat dit leuke event afgelopen weekend bijna niet was doorgegaan vanwege aanvullende veiligheidseisen?

Onze burgervader en Thierry, wethouder toerisme, kunnen na het zomerreces flink aan de bak, want zoals het nu gaat lopen we een te groot risico! Als simpele Gouwenaar heb ik wel wat ideetjes, gratis en voor niks. Stop de overcapaciteit op Klein Amerika en breidt de camperplaats uit naar de Vossenburchkade, daar is plek genoeg. 
Voorkom door kentekenregistratie dat camperaars onder de maximale logeertijd van 72 uur uitkomen. Ik heb het met eigen ogen gezien, na 72 uur rijden ze een rondje en wordt de camper op een andere plek geparkeerd voor de volgende 72 uur. En niemand die daarop let. Als Gouda wil je gastvrij zijn, maar niet tegen elke prijs. Zo moet parkeren kostendekkend zijn. Als dat voor ons geldt moet dat ook voor toeristen gelden. Pas dat belachelijk lage overnachtingstarief aan! Niemand kan mij wijsmaken dat acht euro per dag inclusief alles kostendekkend is. Daar moet toch écht geld bij. En misschien wel het belangrijkste, handhaaf je eigen regels!

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten