Geert traint volop in de Elfhoevenplas, maar weet dat zwemmen op open zee veel zwaarder zal zijn. Foto: Marianka Peters
Geert traint volop in de Elfhoevenplas, maar weet dat zwemmen op open zee veel zwaarder zal zijn. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Gouwenaar trotseert woeste zee voor goede doel

Gouda - Vier kilometer zwemmen op zee met metershoge golven, sterke stroming en de altijd aanwezige zeewind. Gouwenaar Geert van der Linde gaat de uitdaging aanstaande zaterdag aan tijdens de monster zwemtocht van Den Helder naar Texel. Niet voor zichzelf, maar voor het goede doel Spieren voor Spieren.

Door Marianka Peters

Geert houdt van watersporten, zoals zwemmen en zeilen. Op zoek naar een nieuwe uitdaging, kwam hij vorig jaar in contact met open water zwemmen. Toen de volgende uitdaging, een zwemtocht op open zee voor het goede doel voorbij kwam, hoefde hij niet lang na te denken. "Het goede doel spreekt mij erg aan," vertelt Geert. "Ik heb Olivia en Guus ontmoet, die beiden een ernstige spierziekte hebben. Het verhaal van de moeder van Guus heeft me zo erg geraakt, dat ik me direct heb ingeschreven voor de zwemtocht." Het benodigde sponsorgeld van 750 euro heeft Geert al bij elkaar en de teller loopt nog steeds. Aan de zevende editie van deze zwemtocht doen in totaal zo'n 30 zwemmers mee, die tijdens hun tocht worden begeleid door kanovaarders voor het geval ze uit koers geraken. "Hemelsbreed is de afstand tussen Den Helder en Texel slechts twee kilometer, maar door stroming en wind kun je niet in een rechte lijn de oversteek maken. Dat betekent vier kilometer zwemmen onder zware omstandigheden zoals metershoge golven, kwallen en hier en daar kom je ook een nieuwsgierige zeehond tegen, is me verteld."
Geert, in het dagelijks leven werkzaam bij de Rabobank, traint ter voorbereiding op de extreem zware zwemtocht vaak in de Elfhoevenplas. "Twee en een halve kilometer heen en weer op de plas is natuurlijk niet te vergelijken met zwemmen in open zee. We hebben een keer in zee getraind en dat viel wel tegen, maar toch ben ik er klaar voor om de overkant te halen. Ik vind het mooi om me met mijn gezonde spieren in te kunnen zetten voor anderen die dit niet hebben, en zo een klein beetje te helpen in de verbetering van hun kwaliteit van leven."

Op zaterdag 11 augustus gaat de oversteek van Den Helder naar Texel rond 16.00 uur van start. Het tijdstip is afhankelijk van de weersomstandigheden. Door deelname wordt geld ingezameld voor Spieren voor Spieren, dat onderzoek naar kinderspierziekten, zoals Duchenne, Pompe of SMA mogelijk maakt.
Vorig jaar leverde de zwemtocht een recordbedrag van ruim 70.000 euro op voor het goede doel.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties