Managing director Marcus Schuchmann voor het oude hoofdkantoor, dat volgend jaar wordt vervangen door nieuwbouw op het Cyclusterrein. Foto: Marianka Peters
Managing director Marcus Schuchmann voor het oude hoofdkantoor, dat volgend jaar wordt vervangen door nieuwbouw op het Cyclusterrein. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Bouw hoofdkantoor Gouda Refractories van start

Een nieuw hoofdkantoor, bedrijfsrestaurant en voorzieningen voor het personeel. Binnenkort start Gouda Refractories met de bouw hiervan op het voormalige terrein van Cyclus aan de Goudkade. Het afvalbrengstation van Cyclus verhuist op termijn naar het Ecopark dat op het voormalige terrein van Van der Pool zal worden gerealiseerd.

Door Marianka Peters

Gouda - Het gaat Gouda Refractories de laatste jaren stevig voor de wind. Begin 2011 kon het bedrijf al het terrein van buurman Gouda Damwand kopen, waar een derde tunneloven met een totale lengte van 125 meter is gebouwd. Hiermee kon de productiecapaciteit met 60 procent worden uitgebreid. Maar Managing Director Marcus Schuchmann had nog meer op zijn wensenlijstje staan. "We kunnen op de huidige locatie moeilijk uitbreiden en zaten al jaren op het vinkentouw om het Cyclusterrein te kopen, want er waren meerdere gegadigden," vertelt hij. "Toen Cyclus in 2015 verhuisde naar het Gouwe Park hebben we het hele terrein direct gehuurd. Daarmee hadden we de sleutel in handen om het hele terrein van 15.000 m2 op termijn te kunnen kopen." Nu de koop rond is wordt er binnenkort gestart met de sloop van de voorste hal, waar een nieuw hoofdkantoor, bedrijfsrestaurant en diverse voorzieningen voor het personeel worden gebouwd. "Deze voorzieningen liggen nu nog verspreid over het terrein, straks hebben we dit allemaal onder één dak." Naar verwachting zal het nieuwe hoofdkantoor volgend jaar zomer in gebruik worden genomen. Het huidige hoofdkantoor wordt gesloopt, elders op het terrein komt een nieuwe hoogwaardige menglijn, die begin februari 2019 operationeel moet zijn. Met de 15.000 m2 van Cyclus groeit het bedrijfsterrein van Gouda Refractories naar zo'n 80.000 m2. "Daarna is de rek er wel uit op deze locatie," verwacht Marcus. "Echter denken we met deze stap de boel voor de lange termijn op orde te hebben. We hebben genoeg ruimte om grote projecten uit te voeren, nieuwe producten te ontwikkkelen en door kunnen groeien." Het huidige afvalbrengstation van Cyclus is aan vervanging toe, maar blijft bestaan tot het Ecopark op het naastgelegen terrein van Van der Pool is gerealiseerd.
Dit nieuwe Ecopark, dat volgens planning van de gemeente in 2019 in gebruik kan worden genomen, moet straks voldoen aan alle duurzaamheidsambities van de gemeente Gouda.

Marianka Peters
Meer berichten