Hans Dorgelo, Sjoerd van Dekken en Thijmen Scholten op Schiphol vlak voor hun vertrek naar Canada. Foto: Jacqueline Busker
Hans Dorgelo, Sjoerd van Dekken en Thijmen Scholten op Schiphol vlak voor hun vertrek naar Canada. Foto: Jacqueline Busker (Foto: )

Avontuurlijke Gouwenaars halen alles uit het leven

Door Marianka Peters

Gouda - Noem ze een globetrotter of avonturier, maar in feite zijn ze de grootste angst van menige ouders. Je zoon of dochter, die over de landsgrenzen de wijde wereld intrekt en kennis wil maken met de natuur en andere culturen. Sjoerd van Dekken (26) is zo'n ondernemende Gouwenaar, die samen met zijn vrienden Hans Dorgelo en Thijmen Scholten onderweg is naar Canada voor een kilometerslange kanotocht over de Yukonrivier.

Terwijl zijn vrienden Hans en Thijmen nog druk aan het pakken zijn, heeft Sjoerd zijn zaakjes al op orde. Zijn rugzak staat al volgepropt klaar, dus heeft hij even tijd voor een praatje. "Ik probeer mijn leven zo in te plannen, dat ik er zoveel mogelijk plezier uit haal," stelt hij. "Ik heb (nog) geen verplichtingen en heb nu de kans om het te doen. Er liggen nog zoveel uitdagingen, die ik wil aangrijpen." Een paar maanden geleden hoorde Sjoerd voor het eerst over een kanotocht over de Yukonrivier in het noordwesten van Canada en Alaska. Het is de op vier na grootste rivier van Noord-Amerika en is ruim 3000 kilometer lang. "Ik dacht direct, dat wil ik ook," vertelt Sjoerd enthousiast. "Dus heb ik twee maanden bij Steenland gewerkt om geld te verdienen voor de trip. Vorig jaar ben ik nog drie maanden in Thailand geweest om te leren thaiboksen, zo'n kanotocht is dan weer heel wat anders."


Sjoerd wist al snel zijn vriend Hans Dorgelo warm te krijgen voor het avontuur. "Hans en ik zijn al eens naar Zuid Spanje gefietst op een tandem. Toen Hans vorig jaar met zijn vriendin op wereldreis was, liep ik op datzelfde moment op de Noordkaap. Maar we waren altijd nog van plan iets samen te ondernemen, voordat we ons definitief gaan 'settelen'. Eigenlijk zouden er nog twee man meegaan, maar nu is alleen Thijmen Scholten erbij." Omdat de mannen het avontuur op de bonnefooi aangaan, was de aanschaf van een satelliettelefoon de enige verplichting die de ouders van Sjoerd aan zijn reis verbonden. "Wel zo handig als je in een afgelegen gebied bent en men toch weet waar je bent." Hoewel Sjoerd en zijn vrienden nauwelijks ervaring hebben met kanovaren, zijn ze ervan overtuigd dat het ze gaat lukken om binnen twee maanden de hele rivier tot aan de Beringzee per kano af te leggen. "De eerste 800 km vanuit Whitehorse in Canada is goed te doen, omdat je als het ware met de stroom wordt meegevoerd. Daarna kom je op een groot meer en begint de echte uitdaging van 2000 kilometer door Alaska richting Beringzee. Dan moet je het op eigen kracht doen. Daarnaast is het wat later in het seizoen en daardoor kouder." Sjoerd, die in Wageningen bos en natuurbeheer heeft gestudeerd, heeft zich goed ingelezen op het komende avontuur. "Je kunt vooral beren tegenkomen onderweg, daar ben ik heel benieuwd naar, want in het wild heb ik nog nooit een beer gezien."

De mannen reizen low-budget, kamperen in de vrije natuur en hebben twee maanden uitgetrokken voor hun kano-avontuur. "Langer moet het niet duren, want dan wordt het te koud en te gevaarlijk. We hebben sowiezo afgesproken dat we afhaken als het niet meer gaat, maar vooralsnog gaan we hier niet vanuit."

Als de reis achter de rug is, is Sjoerd in ieder geval van plan om nog wat langer te blijven om natuurparken te bekijken. "Tijdens mijn studie heb ik vooral de theoretische kant geleerd, nu heb ik de kans om de praktijk te ervaren. Nogmaals, er liggen nog zoveel uitdagingen. Ik wil niet leven uit angst om iets niet te hebben, zoals een baan of een huis. Dat zie ik later wel. Ik leef nu veel gelukkiger."

Goudse Post
Meer berichten