Wilfred Franken en Booy Reuhl blijven vechten voor erkenning voor De Goudse Manege in de Goudse Hout als volwaardig hippisch sportcentrum. Foto: Marianka Peters
Wilfred Franken en Booy Reuhl blijven vechten voor erkenning voor De Goudse Manege in de Goudse Hout als volwaardig hippisch sportcentrum. Foto: Marianka Peters (Foto: )

'Houding gemeente voelt als klap in ons gezicht'

De crowdfundingsactie van De Goudse Manege in de Goudse Hout leverde in drie dagen tijd 85.000 euro op voor een nieuw dak. De blijdschap was van korte duur, nu de gemeente Gouda bijna onmogelijke eisen stelt.

Door Marianka Peters

Gouda - Wilfred Franken van De Goudse Manege windt er geen doekjes om. Al maandenlang voelt hij de tegenwerking van de gemeente Gouda. "Zes maanden heeft de gemeente ons aan het lijntje gehouden, nu we het geld voor het nieuwe dak binnen hebben, eist de gemeente binnen drie dagen een getekende opdracht van een bouwbedrijf. En dat midden in de vakantie," stelt hij. "In plaats van een compliment, omdat we het geld op eigen kracht hebben binnengehaald en geen geld van de gemeente nodig hebben, wordt ons het mes op de keel gezet door onredelijke eisen. Maar het gaat ons lukken hoor, hoewel de hele situatie voor ons een heel nare bijsmaak heeft."

Tijdens een storm op 16 januari is een klein deel van het dak van het paardensportcentrum beschadigd. Omdat het dak asbesthoudend is moest een asbestinventarisatie worden gemaakt. "De ODMH eiste dat hierin kwam te staan dat asbest gevaarlijk is voor de volksgezondheid en die passage blijkt nu de basis voor tegenwerking," vult compagnon Booy Reuhl aan. Hoewel slechts 10 procent van het dak door de storm is beschadigd, welke herstelkosten worden gedekt door de verzekering, eiste de gemeente dat het hele dak moest worden vervangen in aanloop naar de wettelijke verplichting dat al het asbest per 1 januari 2024 moet zijn verwijderd. "We wilden hier wel aan meewerken, maar wilden het dan gelijk goed doen met een duurzaam en geïsoleerd dak met zonnepanelen, zodat we op de investering van 85.000 euro incl. sanering, weer wat kunnen terugverdienen," legt Franken uit. "Maar de gemeente vond zoveel luxe niet nodig voor een 'landbouwschuur' en vond een nooddak met golfplaten wel voldoende. Hiervoor trok de gemeente 45.000 uit incl. de sanering. Toen we aangaven dat we liever een geïsoleerd dak wilden en de rest zelf zouden financieren, sloeg de gemeente de deur dicht en weigerde verder mee te denken aan een oplossing."

Wilfred en Booy bleven bij hun voornemen om te kiezen voor een duurzaam dak en startten daarop een crowdfundingsactie, waarbij de klanten werd gevraagd een lening van minimaal duizend euro te verlenen tegen drie procent rente voor een periode van tien jaar. "Op zondagavond 23.00 uur, dus binnen drie dagen hadden we de benodigde 85.000 euro binnen, dat zegt wel iets over de betrokkenheid van onze klanten. Dat betekende dat de gemeente niets hoefde te doen. Want het gaat niet om een simpel dak over een zandbak. Wij zijn een volwaardig hippisch sportcentrum, waar het hele jaar door, wekelijks 350 mensen komen paardrijden. Wij kozen ervoor om het direct goed aan te pakken, zodat we de komende 20-25 jaar vooruit kunnen, maar dat wordt ons blijkbaar niet in dank afgenomen."


Volgens Wilfred reageerde wethouder Thierry van Vugt heel positief op het nieuws van de geslaagde crowdfundingsactie, maar nog geen uur later viel een bericht op de mat dat voor maandag 16.00 uur een getekende opdrachtbevestiging van de aannemer overlegd moest worden. " Dat voelde als een klap in ons gezicht," stelt Booy. "Voor 1 november moet het nieuwe dak erop liggen, anders wordt er weer gedreigd met een dwangsom. Het zou de gemeente sieren om ons juist een compliment te geven in plaats het mes op de keel te zetten."

In een reactie stelt de gemeente dat naast de stormschade, het hele dak ernstig verweerd is en dat er bij zware buien of harde wind asbest vrijkomt. "Dat is een onwenselijke en onveilige situatie," aldus een woordvoerster. Volgens de gemeente staat het de manege vrij om te kiezen voor een duurzaam dak. "Indien de gemeente optreedt op basis van bestuursdwang, dan is zij op grond van de wet verplicht de minst bezwarende oplossing te kiezen. Dat betekent dat het dak vervangen wordt door een nieuw dak waarbij het de gemeente niet is toegestaan om bij de toepassing van bestuursdwang het door de manege gewenste dak te plaatsen. De kosten die de gemeente via bestuursdwang maakt, worden verhaald op de eigenaar van de manege (..) Nu de manege heeft aangegeven voldoende financiële middelen te hebben om het dak zelf te kunnen vervangen is een week extra tijd gegeven (bestuursdwang deadline was 14/7) om via een ondertekende offerte ook te laten zien dat het dak daadwerkelijk gesaneerd en vervangen wordt."

Goudse Post
Meer berichten