It giet oan! vlnr Herman Gruijters, Remko van der Hammen, Jan den Ouden en Bert Timmermans. Foto: Marianka Peters
It giet oan! vlnr Herman Gruijters, Remko van der Hammen, Jan den Ouden en Bert Timmermans. Foto: Marianka Peters (Foto: )

It giet oan, dé 400 van Ammerstol

Door Marianka Peters

Ammerstol - 300 uur schaatsplezier in de herfstvakantie op een 400 meter ijsbaan. Vanaf begin oktober kan dat bij de oudste ijsclub van Nederland "Vooruitgang" uit Ammerstol. Na Rotterdam en Amsterdam krijgt de ijsclub, die dit jaar haar 125 jarig jubileum viert, een echte ijsbaan.

"Ik heb er wel slapeloze nachten van gehad, maar het plan is zo geweldig, dat we tegen elkaar zeiden 'we doen het gewoon'," vertelt Bert Timmerman, voorzitter van de jubileumcommissie. Het is voor het eerst dat een schaatsvereniging op eigen kracht een 400 meter ijsbaan weet te realiseren in Nederland.

De realisatie van de 400 van Ammerstol is het resultaat van een intensieve samenwerking van veel betrokken partijen en professionals. De "Vooruitgang" benaderde in januari Organisatieburo Grand Canyon, bekend van de succesvolle Goudse IJsbaan. "Een prachtkans die we met beide handen hebben aangepakt!" zegt Remko van der Hammen enthousiast. "Voor een dergelijk groot en ambitieus project is het echter noodzakelijk om met de juiste partijen aan tafel te gaan en daarom hebben we direct Ice-World en Aggreko bij de plannen betrokken." Het Goudse Grand Canyon wordt vaker om mee te denken en te participeren in ijsbanen. "Dit zijn geweldige uitdagingen. We hebben alle kennis en ervaring in huis hoe je een succesvolle ijsbaan kunt realiseren. Dit is echt ons ding. We willen jaarlijks groeien naar de exploitatie van zo'n tien ijsbanen. Maar natuurlijk blijven we onze andere activiteiten ook gewoon doen."

De 400 meter ijsbaan biedt geweldige mogelijkheden, weet Jan den Ouden. Jan den Ouden is erelid van de club en bedenker van het plan en is blij dat er eindelijk een 'go' is. "We zijn ontzettend trots dat wij als schaatsvereniging een droom van deze proporties kunnen laten uitkomen," stelt hij. De mogelijkheden zijn ongekend. Van schaatsclinics voor scholieren uit de hele Krimpenerwaard tot aan regionale wedstrijden. "De KNSB heeft toegezegd om enkele nationale schaatswedstrijden in Ammerstol te laten plaatsvinden. Ook zal een landelijk Mass start competitiewedstrijd plaatsvinden en achter de schermen wordt er hard gewerkt om ook een marathon te organiseren."

De meeste ijsbanen in Nederland worden rond de kerstperiode geëxploiteerd, de 400 van Ammerstol is van woensdag 3 tot en met 28 oktober. Remko van der Hammen rekent op 25.000 bezoekers die de schaatsen zullen onderbinden. "Om alle scholen in de regio de kans te geven om te komen schaatsen, denken we eraan om pendelbussen te laten rijden."

Het kwik kan in de oktobermaand nog best hoog oplopen. Volgens Herman Gruijters van Ice-World Benelux is dit geen probleem. Het bedrijf is al jaren voorloper op het gebied van kunstijsbanen en heeft inmiddels bijna overal ter wereld ijsbanen gelegd. "We hebben ruime ervaring dat zelfs bij 31 graden er nog goed ijs is om te schaatsen," zei hij. "Ik schat in dat we drie dagen nodig hebben om op te bouwen. Dan lopen we wel ploegendiensten met totaal zo'n 25 medewerkers."

Dit jaar viert IJsclub "Vooruitgang" in Ammerstol haar 125 jarig jubileum. Met 2400 leden, in een dorp met 1600 inwoners, is het bovendien de grootste schaatsclub van Nederland met een rijke geschiedenis. Vele marathonschaatsers hebben hier hun eerste slagen geleerd. Een ijsbaan zonder Koek & Zopie is ondenkbaar. Grand Canyon gaat zowel de ijsbaan als de horeca exploiteren.

Goudse Post
Meer berichten