Verbreding A20 om doorstroming te bevorderen. Aan de andere zijde blijft de toerit Gouda bestaan. Foto: Marianka Peters
Verbreding A20 om doorstroming te bevorderen. Aan de andere zijde blijft de toerit Gouda bestaan. Foto: Marianka Peters

Afsluiting toerit A12 Gouda van de baan

Gouda - Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het definitief. De afsluiting van de toerit A12 Gouda is voorgoed van de baan. Dat is vandaag door Rijkswaterstaat (RWS) bevestigd.

Ondernemers uit Gouda en omstreken kunnen opgelucht ademhalen. Het schrappen van deze toerit zou de bereikbaarheid van Gouda onder druk zetten, tot ongenoegen van veel belanghebbenden in en om Gouda. Voorzitter Nico Voogt van Gouda Onderneemt: "Wij zijn blij dat onder andere door onze aandacht en directe actieve lobby de toerit behouden blijft. Het spreekt voor zich dat wij de ontwikkelingen kritisch blijven volgen om Gouda goed bereikbaar te houden, de onzekerheid over de bereikbaarheid is niet goed voor het economisch klimaat. Nu niet en in de toekomst niet."

De afsluiting van de toerit bij Gouda was één van de scenario's om de verkeerssituatie op de A20 tussen Nieuwerkerk ad IJssel en Gouda te verbeteren. De verwachting van RWS en Pantheia (het door hen ingeschakelde bureau) is dat de filevorming in de richting van de A20 bij Gouda definitief zal afnemen als gevolg van de verbreding van de A20 bij Moordrecht. Daarom zal het knelpunt bij de toerit als gevolg van de snelheidsverschillen bij het weefgedeelte ook verdwijnen. De noodzaak om de toerit te sluiten is dan ook niet meer aanwezig. De andere alternatieven waarbij de toerit behouden blijft worden nu verder onderzocht. Nico Voogt: "De ondernemers volgen dit onderzoek kritisch. Er zijn namelijk door ons als ondernemers meer concrete maatregelen voorgesteld en ook nodig om de doorstroming op lange termijn én op korte termijn – nog voor de verbreding - voor de gehele regio te garanderen."

De beslissing om de toerit open te houden is vandaag genomen in het bestuurlijk overleg tussen Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Zuidplas, Gouda, Waddinxveen en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Marianka Peters
Meer berichten