Mogelijk was een defecte camera oorzaak ongeval op de Haastrechtsebrug. Foto: Marianka Peters
Mogelijk was een defecte camera oorzaak ongeval op de Haastrechtsebrug. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Brug gaat open, auto gelanceerd

Door Marianka Peters

Het is de angst van menig automobilist. Je staat stil op een brug, die plotseling op afstand wordt bediend en omhoog gaat. Het overkwam Rietje Vonk (78). Zij hield een gebroken ruggenwervel over aan het hachelijke avontuur.

Gouda/Bergambacht - Na een verblijf van een paar dagen in het Groene Hart Ziekenhuis is Rietje weer thuis en vertelt zij haar verhaal. Woensdag 26 juni reed Rietje in haar auto van Bergambacht naar Gouda, zoals ze zo vaak doet. Op de Haastrechtsebrug stond zij als vijfde auto te wachten voor het stoplicht toen plotseling de slagbomen naar beneden gingen. "Ik keek om en zag nog net dat ik met mijn achterwielen op het brugdek stond, dat open ging," vertelt Rietje. "Ik geef in een reflex gas, maar tegelijkertijd ging de brugklep open. Mijn auto werd achter twee meter opgelicht en omdat ik gas gaf, werd ik naar voren geworpen en op het vaste brugdek gekwakt."

Rietje kon nog uitstappen en zag dat andere mensen al druk aan het bellen waren met de hulpdiensten. "Politie en ambulance waren er snel en ik werd afgevoerd naar het ziekenhuis en daar bleek dat ik mijn 6e ruggenwervel gebroken heb. Gelukkig is een operatie niet nodig. Samen met mijn hulp en mijn tuinman red ik het prima en wordt mij een zorghotel bespaard." De Haastrechtsebrug wordt samen met de Goverwellebrug op afstand vanaf de Steve Bikobrug bediend. "Omdat niet duidelijk is hoe dit incident heeft kunnen gebeuren en om dit voor de toekomst te voorkomen, laat de gemeente Gouda extern onderzoek doen naar de oorzaak," meldt een woordvoerder van de gemeente. "De brug is na het voorval geïnspecteerd en de werking van de brug is na inspectie goed bevonden."

Mogelijk is er één van de zes camera's uitgevallen, waardoor het zicht werd belemmerd. Eén camera is direct gedemonteerd en veilig gesteld voor onderzoek, weet Rietje. Afgelopen maandag is burgemeester Milo Schoenmaker langs geweest met een grote bos bloemen. "Hij zei ontzettend geschrokken te zijn en heeft namens de gemeente excuses aangeboden. De zaak is in handen van een onafhankelijk bureau en ik heb zelf mijn rechtsbijstand ingeschakeld. We gaan wel zien hoe het afloopt." Voor Rietje is het extra zuur, omdat ze de komende drie maanden niet mag autorijden. "Het herstel duurt zo'n drie maanden, dus dat schiet niet echt op. We hopen er maar het beste van."

Marianka Peters
Meer berichten