Als theatermaker hanteert Ruud Bakker van de Theaterbakkerheij ook met het grootste gemak de slopershamer. Foto: Marianka Peters
Als theatermaker hanteert Ruud Bakker van de Theaterbakkerheij ook met het grootste gemak de slopershamer. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Eigen theater voor Theaterbakkerheij

Door Marianka Peters

Gouda - Het was een pittige stap en een sprong in het diepe, maar Ruud Bakker deed het. Twee jaar geleden nam hij afscheid als directeur van de Vereniging voor Keurslagers om zijn droom na te jagen, een eigen cultureel centrum met theater. Begin november gaat de eerste voorstelling in première.

Naast het terrein van GOUDasfalt aan de Gouderaksedijk heeft Ruud de voormalige loods van interieurarchitect Gilles de Jong gekocht. Deze week wordt er nog flink gesloopt, maar vanaf volgende week begint het opbouwen. Dat moet ook wel, want begin november staat de première van de voorstelling Breekbaar op het programma, waarvoor afgelopen weekend de audities werden gehouden. Zijn passie voor cultuur en theater steekt Ruud niet onder stoelen of banken. Maar het begon pas echt serieuze vormen aan te nemen toen hij samen met John de Heij, de stichting Theaterbakkerheij oprichtte met als doel theaterproducties te realiseren. De eerste grote productie Titanic werd een doorslaand succes met extra voorstellingen in de Goudse schouwburg.

Dat een dergelijk succes goed is voor het zelfvertrouwen, bleek wel uit het nog grootser opgezette spektakelstuk Troje, dat dit voorjaar meerdere keren in een uitverkochte zaal in Haastrecht werd uitgevoerd. In september verhuist deze productie naar de Goudse schouwburg, waar nog eens vijf voorstellingen staan gepland. De cultuurtempel krijgt de naam 'Theaterbakkerheij', vertelt Ruud trots, terwijl hij een rondleiding geeft door het gebouw. "Theaterbakkerheij is de hoofdhuurder, vandaar dat het gebouw deze naam draagt, maar ook zangkoren, muziek- en toneelgroepen of andere culturele instellingen, die ruimte nodig hebben voor repetities en uitvoeringen kunnen hier terecht."

Amateurgezelschappen schijnen grote behoefte te hebben aan betaalbare ruimte, zo blijkt al uit de eerste aanvragen die zijn binnengekomen. Het cultuurhuis krijgt een multifunctionele zaal met een groot podium en uitschuifbare tribune met 150 zitplaatsen. "Als het heel druk wordt kunnen we boven naast de regieruimte het balkon ook nog inrichten met stoelen." Aan werkelijk alles is gedacht, van kap- en grimeruimte, kleedruimte en extra oefen/vergaderruimtes. "En natuurlijk niet te vergeten de gezellige foyer, waar gasten na de voorstelling onder het genot van een drankje kunnen napraten." In samenwerking met de buren kan het theater beschikken over 35 parkeerplaatsen, maar Ruud verwacht dat de meeste bezoekers met de fiets naar een voorstelling komen.

Het mini-theater is geschikt voor kleinschalige producties tot 30 personen, die door de Theaterbakkerheij worden geproduceerd. In november staan minstens vijf voorstellingen van Breekbaar op het programma. 'Breekbaar' is een verhaal over een tehuis dat geleid wordt door vrijwilligers. In dit tehuis worden jongeren met uiteenlopende problemen tijdelijk opgevangen, maar al snel gaat het tijdelijke eraf, als de jongeren steeds weer terugkomen. Het nieuwe jaar wordt gestart met de toneelproductie 'Grensgeval' over de dunne lijn tussen succes en falen.
Bijzonder te vermelden is de Muziekbakkerheij, waar talentvolle singer/songwriters de kans krijgen zich te presenteren. "Dit alles onder de bezielende leiding natuurlijk van John de Heij, die ook workshops gaat verzorgen."

Naast de producties van de Theaterbakkerheij, kunnen ook zangkoren, muziek- en toneelgroepen gebruik maken van de cultuurtempel voor repetities en uitvoeringen. Interesse? Stuur dan een mailtje naar
info@rubaevents.nl.

Marianka Peters
Meer berichten