Foto:

FF Tussendoor - Daar gaan we weer

Oh jee, daar gaan we weer. Ik had met gemak één van mijn vele columns over de huisvesting van school De Ark uit mijn archief kunnen vissen. Want de geschiedenis dreigt zich te herhalen. Dit keer is het Kesper College aan de beurt. En weer is de zwakste groep, leerlingen uit het speciaal onderwijs, de dupe.

Je zou toch denken dat de knappe koppen binnen de gemeente geleerd hebben van het verleden, maar nee hoor, ze trappen weer in dezelfde fout door alleen de 'regeltjes' te volgen in plaats van durven omdenken. Een half jaartje verhuizen naar hier en weer een paar jaar verkassen naar daar, iedereen met een beetje verstand en inlevingsvermogen beseft dat continu rondzeulen met deze leerlingen niet goed is. Het heet niet voor niets speciaal onderwijs. Deze leerlingen hebben allemaal een rugzakje en snakken naar rust en stabiliteit. 

Ik prijs mij gelukkig dat ik met mijn kids niet dezelfde zorgen heb gehad als vele andere ouders. Na het lezen van verschillende mailtjes van verontruste ouders, kan ik me levendig indenken hoe zwaar dit moet zijn. Want dan denk je een fijne schoolplek voor je kind te hebben gevonden in je eigen stad en krijg je een week voor de vakantie te horen dat er voor jouw kind geen plek is. Dat wordt een fijne, onbezorgde vakantie. Not!

Een dag na de gemeenteraadsverkiezingen verscheen een memo dat er de komende jaren bijna 100 miljoen euro nodig is voor onderwijshuisvesting. Wat maakt een paar noodlokalen voor het Kesper College, om het ruimtegebrek op te lossen, nou uit op zo'n bedrag. Het nieuwe coalitie-akkoord heet 'Nieuwe Energie', dus ik zou zeggen: voeg de daad bij het woord. Maar het lijkt erop dat de gemeente liever kiest voor een financieel gezond plaatje, in plaats van haar wettelijke plicht om te zorgen voor goede schoolhuisvesting. Deze zorgleerlingen hebben net zoveel recht op goede huisvesting als ieder ander. En ook in hun eigen stad!

Marianka Peters
Meer berichten