Foto:

Moskee Spoorzone niet nodig

Gouda - Met een gebedshuis in de voormalige Lidl aan de Dunantsingel en de moskee aan de Antwerpseweg, zou er geen behoefte zijn aan een vijfde moskee. Toch ligt het plan voor een moskee aan de Spoorzone nog altijd op de tekentafel en dat zorgt voor spanningen binnen de Marokkaanse gemeenschap.

Op initiatief van een drietal moskeeën werd een paar jaar geleden het plan voor een islamitisch centrum El-Wahda in de voormalige PWA-kazerne gelanceerd. Om dit centrum te financieren werd door de moslimgemeenschap geld en sieraden gedoneerd. Maar het plan sneuvelde in 2015 in de Goudse gemeenteraad. De moslimorganisaties raakten in conflict, waarna MIV Assalam besloot een andere weg in te slaan. Ze eisten hun donaties op en gingen over op de aankoop van een nieuwe moskee aan de Antwerpseweg. Het conflict leidde tot diverse rechtszaken. Onlangs heeft de rechter uitspraak gedaan, maar de donaties zijn nog altijd niet volledig teruggegeven.

Tegelijkertijd heeft een aantal oudbestuursleden van de vereniging El Wahda hun haar zinnen gezet op de Spoorzone, om daar een islamitisch centrum te bouwen. En dat zorgt voor spanningen binnen de gemeenschap. De Goudse PvdA wil dat er nu eindelijk duidelijkheid komt. "Onze fractie krijgt diverse signalen met betrekking tot donateurs die hun donaties/sieraden - die ooit ten goede moesten komen aan het realiseren van een moskee in de PWA-kazerne - terugeisen van de vereniging El-Wahda," stelt PvdA-fractievoorzitter Mohammed Mohandis. "Het toenmalige El-Wahda bestuur, inmiddels al langer verwikkeld in allerlei rechtszaken, is een paar jaar geleden uit elkaar gevallen." Met de realisatie van een gebedshuis in de Lidl In Gouda Oost en een moskee aan de Antwerpseweg is volgens Mohandis in de behoefte van extra gebedsplekken voorzien. "Er is geen behoefte aan een vijfde moskee en ik vraag me af of er wel draagvlak voor is."

Toch zou de gemeente in gesprek zijn met leden van de voormalige vereniging El Wahda, die een moskee in de Spoorzone wil bouwen. De PvdA wil weten wat de status van deze gesprekken is en heeft het college om opheldering gevraagd. Ook wil de partij weten op welke manier kan worden voorkomen dat geld/sieraden die door donateurs worden teruggeëist, worden ingezet voor het kopen van bouwgrond in de Spoorzone of elders in de stad. "Wij vinden dat geld en sieraden eerst terug moeten naar de rechtmatige eigenaren die dit terugeisen voordat het überhaupt denkbaar is om in gesprek te gaan over de verkoop van grond in de Spoorzone."

Goudse Post
Meer berichten