Foto:

FF Tussendoor - Bed & Breakfast

Soms kan zelfs ik nog heel verrast zijn. Ik had er werkelijk geen idee van dat er zoveel logeerplekken in Gouda zijn. Van een simpel kamertje met kitchenette tot een prachtig ingerichte etage. Klik op Airbnb en je krijgt een inkijkje in meer dan honderd slaapplekken. De prijzen variëren enorm en daarmee ook het verwachtingspatroon van de gasten.

Een B&B runnen schijnt dus hip te zijn en voor velen is het een interessante bijverdienste. Vooral de binnenstad is een gewilde plek. En dat past dan weer mooi in de doelstelling van de gemeente om wonen boven winkels te bevorderen. Met gemeentelijke subsidie kun je dus je bovenwoning opknappen en voor flink geld verhuren aan toeristen. Tel uit je winst!

Je kunt de hele binnenstad wel volstoppen met B&B's, maar moeten we dat wel willen? Er is nog geen enkele klacht binnengekomen, zegt de gemeente. Dus laten we de wildgroei toe, totdat we de grip kwijtraken en het volledig uit de klauw loopt. Pas dan worden in paniek beleidsregels opgesteld en gehandhaafd. Je kunt dit ook voor zijn. De roep van Horeca Nederland is een eerste signaal, pak dat op.

De binnenstad is ons zeer dierbaar en daar zijn we met z'n allen zuinig op. Maar diezelfde binnenstad moet wel leefbaar blijven en geen bezit worden van toeristen. Stel je voor dat je iedere nacht andere buren hebt, die je totaal niet kent. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van een gastvrij Gouda, waar ook Gouwenaars zich thuis moeten kunnen voelen.

Marianka Peters

Marianka Peters
Meer berichten