Marijke Spruijt, Agnes Haddering en Brenda Snel in training met Eugene Commandeur. Op 25 augustus is er een Spinningmarathon bij Sportcentrum Living Well XL. Foto: Marianka Peters
Marijke Spruijt, Agnes Haddering en Brenda Snel in training met Eugene Commandeur. Op 25 augustus is er een Spinningmarathon bij Sportcentrum Living Well XL. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Gouwenaars wandelen en fietsen kanker de wereld uit

Door Marianka Peters

Gouda - De Mont Ventoux (1912 m) in het zuiden van Frankrijk wordt met enige regelmaat opgenomen in de Tour de France. Sinds een aantal jaren staat de Kale Berg ook symbool in de strijd tegen kanker. Eind augustus gaat een groep Gouwenaars al fietsend en wandelend de monsterberg op om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Een klim van 21,4 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5 procent betekent afzien. Maar volgens Eugene Commandeur valt dit in het niet bij wat mensen met kanker moeten doorstaan. En Eugene kan het weten. Zijn zoon Minko (17) kreeg tien jaar geleden de diagnose hersentumor, wat zijn wereld, maar ook die van familie en vrienden volledig op zijn kop zette. "Het beheerst al tien jaar ons leven," vertelt Eugene. "Je wilt wat doen, want in feite sta je machteloos. Door deel te nemen aan de actie 'Groot Verzet tegen kanker' van Stichting Mont Ventoux gaan we symbolisch de strijd tegen kanker aan door geld in te zamelen. Het uiteindelijke doel is om kanker de wereld uit te krijgen."

Eind augustus reist het 17-koppige team Stay Strong af naar Frankrijk om deel te nemen aan de sportieve uitdaging. Voor de meeste deelnemers is het de eerste keer, voor personal- en spinningtrainer Eugene is het de derde keer dat hij de monsterberg trotseert. "Maar dit jaar doe ik er een tandje bij. Op 30 augustus ga ik samen met Erik de Vries binnen 24 uur zes keer omhoog naar de top van de Mont Ventoux. Als dit lukt behoren we tot de 33 Nederlanders die geregistreerd staan voor deze uitdaging," vertelt hij enthousiast. "Een dag later fiets ik met andere mensen op naar boven. Enerzijds om hen mentaal te steunen om door te gaan, anderszijds wil ik graag hun motivatie horen waarom ze meedoen." Bijna alle deelnemers hebben een persoonlijk verhaal. Sommigen zijn zelf ziek of ziek geweest. Anderen strijden voor een dierbare die kanker heeft of er vroegtijdig aan is overleden. "Die verhalen wil ik horen en tegelijkertijd mijn steentje bijdragen om met elkaar de top de bereiken."

Alle leden uit het team hebben hun eigen motivatie om deel te nemen en ieder gaat op zijn eigen tempo naar boven, wandelend of fietsend. Met de actie wil het team zoveel mogelijk geld inzamelen voor Stichting Mont Ventoux. Het streefbedrag is 10.000 euro, waarvan drie/kwart al binnen is dankzij verschillende acties, zowel gezamenlijk als individueel. Zo organiseerde Brenda Snel op haar school Het Carilllon een statiegeldactie en werden er verschillende acties met winkeliers opgezet. 60 Procent van de opbrengst gaat naar KWF voor de behandeling maagkanker- en hersenstamkanker bij kinderen. De rest gaat naar de VOKK, verenging voor ouders, kinderen en kanker, dat onder meer het initiatief nam voor de KanjerKetting.

Maak kennis met alle teamleden via www.grootverzettegenkanker/teamstaystrong. Hier vindt u ook meer informatie.

Marianka Peters
Meer berichten