Leo Rijkaart, Martin van Broekhoven en Boudewijn Zwart klaar voor openluchtconcert op de Markt. Foto: Marianka Peters
Leo Rijkaart, Martin van Broekhoven en Boudewijn Zwart klaar voor openluchtconcert op de Markt. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Zingende klokken en gouden keeltjes

Door Marianka Peters

Gouda - Na de spectaculaire bakfietsflashmob en het jubileumconcert in de Goudse schouwburg, staat er maandagavond 9 juli weer een bijzonder concert op de agenda van het jarige Toonkunst Gouda.

In samenwerking met stadsbeiaardier Boudewijn Zwart wordt een openluchtconcert op de Markt gegeven. Hiermee wordt gelijk de aftrap gegeven voor de nieuwe serie beiaardconcerten op de maandagavond. Voor de koorleden zal dit openluchtconcert voelen alsof ze buiten hun eigen comfortzone treden, maar de samenwerking met stadsbeiaardier Boudewijn Zwart maakt het optreden zo speciaal, dat ze het niet willen missen. Hoogtepunt van de avond is Bell Moods, geschreven door Boudewijn zelf. "Het stuk is ontleend aan een gedicht van de van oorsprong Belgische dichter Kamiel Lefèvere. Hij heeft de vijf functies van klokken in een gedicht verwerkt, van tijdweergave tot het luiden van de klokken voor een feest of begrafenis. Daarop heb ik de muziek geschreven."

Aan het muziekstuk in vijf bedrijven doet ook een aantal blazers mee. Na afloop speelt Boudewijn, samen met Martin van Broekhoven, pianist van Toonkunst Gouda, nog een stuk uit het Carnaval der Dieren van Camille Saint Saëns. "Normaliter is dit stuk voor cello, maar nu speel ik het in tremelo boven de piano uit als een soort zingende toren." Gedurende een achttal maandagavonden zullen gastbeiaardiers een concert verzorgen vanuit de Sint Janstoren. "De serie beiaardconcerten loopt door tot eind augustus. Het laatste concert verzorg ik weer zelf met mijn dochter. Dat was vorig jaar zo'n succes, dus willen wij dit nogmaals doen," aldus Boudewijn. Het concert op maandagavond 9 juli op de Markt, dat om 20.15 uur begint wordt afgesloten met het jubileumlied van het 100-jarige koor. "Ieder optreden tijdens het jubileumjaar sluiten we af met het vrolijke jubileumlied," zegt dirigent Leo Rijkaart. "Het is extra leuk dat Boudewijn ook meespeelt op de mobiele beiaard." Volgens Leo wordt het concert op maandagavond dat bijna een uur duurt, een informeel feestje. "Ik hoop dat het gezellig druk wordt."

Marianka Peters
Meer berichten