In Memoriam Jack Terlouw 1956-2018

Door Marianka Peters

Gouda - Vorige week woensdag is Gouwenaar Jack Terlouw plotseling overleden. Jack mocht slechts 61 jaar worden. Woensdag nemen familie en vrienden afscheid van deze goedlachse levensgenieter.

Jack Terlouw was geen onbekende in het Goudse. Dat kwam vooral door zijn maatschappelijke betrokkenheid en directe aanpak. Werd er iets georganiseerd in de stad op muzikaal of sportgebied, grote kans dat je Jack als 'regelneef' tegen het lijf liep. Als hij een bijdrage kon leveren aan een leuk initiatief, waarin hij geloofde, dan ging hij er vol voor, met een flinke dosis humor en altijd met een brede lach. Als invaller op de grote trom bij een boerenkapel of als leadzanger van de Sixtiesband ReSet, Jack was muzikaal veelzijdig en maakte van ieder optreden een feestje. "Jack kwam in 2003 bij de band en was sindsdien de motor én het gezicht van de band," stelt Harry Rijnders van ReSet. "Enthousiast en altijd in voor gekkigheid met het publiek. Dat heeft zeker het succes van de band bepaald. We gaan Jack zeker missen, ReSet zal nooit ReSet meer zijn zonder onze Jack."

Jack was een echte teamspeler. Dat gold ook voor zijn andere passie, wielrennen. Na een uitnodiging om een keertje mee te fietsen met de toerclub van Excelsior, had hij het helemaal te pakken. Hij ontpopte zich al snel als een volwaardig lid van de toercommissie en een fietsmaatje voor velen. "Binnen de toercommissie had Jack onze evenementen en feestjes in zijn takenpakket, uiteraard op zijn lijf geschreven," vertelt Peter de Kamper van Excelsior. "Als wegkapitein begeleidde hij de toergroepen zo veilig mogelijk over de openbare weg."

Iedereen spreekt over Jack's optimisme en gevoel voor humor, maar als het op (verkeers)veiligheid aankwam, was hij bloedserieus. Logisch, als je bedenkt dat de carrière van Jack begon als motorrijder bij de Goudse verkeerspolitie. "Met Jack werken was altijd een feest want hij had altijd de lachers op zijn hand met zijn grappen en grollen. Hij stond daar om bekend," vertelt oud-collega Jan van den Heuvel. "Maar hij had ook een serieuze taakopvatting en werkplezier." Die serieuze taakopvatting leidde tot een nieuwe uitdaging, wijkagent in Gouda Oost en het opzetten van een wijkpolitiebureau aan De Rijkestraat. Jarenlang zette hij zich, samen met onder anderen collega Jan van den Heuvel, in voor de veiligheid in de wijk.

Jack verraste vriend en vijand toen hij in 1999 de overstap maakte naar de gemeente Gouda om de verzelfstandigde afdeling Stadstoezicht vorm te gaan geven aan het Stationsplein. Nadat Stadstoezicht terugkeerde naar het Huis van de Stad, volgde een stoelendans en werd Jack hoofd beveiliging in het Huis van de Stad. Hij ambieerde die taak niet, liet hij mij meerdere malen weten, maar hij deed dit zonder morren. 'Het is niet anders, ik maak er het beste van,' zei hij dan opgewekt. "De medewerkers van de gemeente zijn geschrokken en aangedaan door het overlijden van Jack Terlouw," laat een woordvoerster namens gemeentesecretaris Martine Branderhorst en burgemeester Milo Schoenmaker weten. "Hij was een joviale man, die met iedereen makkelijk contact maakte. Als hoofd beveiliging stond hij met zijn grote glimlach inwoners te ontvangen, maar kon als het nodig was ook ingrijpen. Na de schok van zijn overlijden, volgt het gemis van een warme persoonlijkheid in ons midden."

Dat gemis zal iedereen die Jack heeft gekend, op zijn eigen manier ervaren. Feit blijft dat Jack, ook door mij, zal worden herinnerd als een goedlachse levensgenieter die nog vol in het leven stond en uitkeek naar zijn pensioen om meer tijd te kunnen besteden aan zijn gezin en hobby's. Mijn gedachten gaan vooral uit naar zijn echtgenote Helma, zijn kinderen en natuurlijk zijn kleinkinderen, die hun te gekke opa moeten missen.

Marianka Peters
Meer berichten