Rob en Gerda van Dijk dragen het 128 jaar oude familiebedrijf over aan Don en Linda. Foto: Marianka Peters
Rob en Gerda van Dijk dragen het 128 jaar oude familiebedrijf over aan Don en Linda. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Van bakkersgeheimen tot Hofleverancier

Door Marianka Peters

Gouda - Hij maakte ooit de Moederdagtaart voor toenmalige Koningin Beatrix, maar bij Banketbakkerij van Dijk kon Don Frederiks nog geen koekje 'draaien'. Inmiddels is er veel veranderd, met als hoogtepunt de overname van Banketbakkerij Van Dijk aan de Doelenstraat.

 Aanstaande zaterdag nemen Rob en Gerda van Dijk als vierde generatie afscheid van het familiebedrijf en dragen zij het 128 jaar oude bedrijf over aan Don en partner Linda. De overname is zorgvuldig voorbereid. "Als we Don en Linda niet waren tegen gekomen, waren we nog steeds 70 uur per week bezig geweest," vertelt Rob. "We hebben bewust de tijd genomen om af te bouwen, steeds een stukje overdragen en wat minder werken. Vorig jaar zijn we al verhuisd van boven de zaak naar het Kaaspakhuis en de sleuteloverdracht van de bakkerij betekent definitief het einde van vier bakkersgeneraties."

Bang voor het bekende zwarte gat zijn Rob en Gerda niet. Rob blijft examinator op de bakkersschool, daarnaast zijn beiden actief in de duiksport en tevens duikinstructeur. Voor hun hobby krijgen zij nu alle tijd. "We kijken ernaar uit en toch voelt het een beetje dubbel," vult Gerda aan. "Want het leuke contact met de klanten zullen we echt wel gaan missen." Terugkijkend op zijn bakkerscarrière noemt Rob een aantal bijzonderheden, zoals de door hem zelf ontwikkelde Berenklauw en natuurlijk de meer dan 30 soorten roomboterkoekjes, volgens geheim receptuur. "Daar ben ik nog steeds trots op. Maar het hoogtepunt was wel de toekenning van het predikaat Hofleverancier en de nominatie voor de Ondernemersprijs."

Als nieuwe eigenaren vallen Don en Linda letterlijk met de neus in de boter. De naam van de organisatie voor zelfstandige banketbakkers 'Heerlijk Heerlijk' is sinds kort veranderd in Patisseriecollege, wat meer recht doet aan het niveau van de aangesloten bakkers. Don en Linda hebben beiden bij gerenommeerde patisseries gewerkt, voordat zij naar Gouda kwamen. In 2009 won Don het Nederlands Kampioenschap Banketbakken en een paar jaar later werd hij tweede tijdens de landelijke wedstrijd Gouden Gard. "De prijs die daaraan vast zat, was het maken van de Moederdagtaart voor toenmalige Koningin Beatrix. Ik leverde toen al aan het Hof, nu ben ik Hofleverancier." Voor de klant verandert er niets, benadrukt Don. "Waarom zouden we 128 jaar historie zomaar over de schutting gooien? Natuurlijk blijven we innoveren en nieuwe dingen uitproberen, maar in de basis zetten we het bedrijf voort zoals het nu is. De receptuur en andere bakkersgeheimen zitten goed in mijn hoofd."
Zaterdag 30 juni kunnen klanten van 8.00 tot 15.00 uur afscheid nemen van Rob en Gerda van Dijk en kennismaken met Don en Linda.

Marianka Peters
Meer berichten