Commissaris van de Koning Zuid Holland, Jaap Smit is aanwezig tijdens de Goudse Veteranendag. Foto: Marianka Peters
Commissaris van de Koning Zuid Holland, Jaap Smit is aanwezig tijdens de Goudse Veteranendag. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Jaap Smit eregast Goudse Veteranendag

Door Marianka Peters

Gouda - De Commissaris van de Koning in Zuid Holland, Jaap Smit, is eregast tijdens de 11e Goudse Veteranendag, die op zondag 8 juli wordt gehouden in het Houtmansplantsoen.

Smit wordt per 15 juli nieuwe voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag. Hij volgt daarmee Boele Staal op, die de afgelopen 10 jaar de voorzittershamer hanteerde. Voorzitter Stichting Goudse Veteranendag, majoor b.d. Richard Marchand, is vereerd dat de commissaris aanwezig is tijdens de Goudse Veteranendag. "We kennen de commissaris als iemand wiens hart bij de veteranen ligt en dat ook uitdraagt. Ik denk dat ik namens vele veteranen spreek als ik zeg trots te zijn op de komst van de commissaris naar Gouda. " Jarenlang was luitenant-generaal b.d. Ted Meines eregast in Gouda. "Hij is ons helaas ontvallen, en het gemis is nog altijd erg groot. Dat geldt ook voor andere Goudse veteranen, waarvan we het afgelopen jaar afscheid hebben moeten nemen. Het is dan ook een mooie gedachte dat de nieuwe voorzitter van het Nationaal Comité aanwezig is bij het officiële programma."

Stichting Veteranendag Gouda organiseert deze dag niet alleen voor de Goudse veteranen en hun partners. "Tijdens de Goudse Veteranendag wordt stilgestaan bij de inzet van Nederlandse militairen in verschillende delen van de wereld. In het verleden, maar ook recent bij vredesoperaties. De Goudse Veteranendag is dus niet alleen voor veteranen, maar ook voor hun families en een geïnteresseerd publiek. In Gouda wonen meer dan 320 veteranen, van Indië- en Nieuw Guineaveteranen tot aan de zogenaamde 'jonge' veteranen. Op deze dag herdenken en vieren wij dat hun inzet niet voor niets is geweest." Het officiële gedeelte in het park met toespraken van burgemeester Milo Schoenmaker en cdK Jaap Smit, gevolgd door het herdenkingsmoment begint om 12.45 uur. Stadsdichter Joost Reichenbach zal een ter gelegenheid van de Goudse Veteranendag geschreven gedicht voordragen, waarna Gouda's Harmonie de Pionier een miniconcert zal verzorgen. Om 14.00 uur wordt het programma voortgezet door de SEG in de muziektent met de Amazing Stroopwafels.

 

Marianka Peters
Meer berichten