Xavier Dunoij van Blauwhoed, Mike Heerkens en Carla Goedhart. Foto: Marianka Peters
Xavier Dunoij van Blauwhoed, Mike Heerkens en Carla Goedhart. Foto: Marianka Peters

Logeren op hoogte in de toren van Plazuid

Door Marianka Peters

Gouda - Logeren op een niet alledaagse locatie, zoals een Pipowagen, vliegtuig of treinstel is helemaal in. Nieuwsgierigen die op zoek zijn naar een uitdagende logeerplek, kunnen eind dit jaar ook in Gouda terecht.

De voormalige watertoren aan de Vest, het enige zichtbare dat is overgebleven van de voormalige Plateelfabriek Zuid Holland, krijgt een nieuwe bestemming als luxe bed en breakfast. Logeren in een drie verdiepingen tellend gebouw van 2,5 bij 2,5 meter, maar dat van alle gemakken is voorzien. Dat is de uitdaging die het Goudse stel Carla Goedhart en Mike Heerkens vol overtuiging zijn aangegaan, toen zij het pand kochten. Rond de bouwvakvakantie is de bijna 17-meter hoge toren bouwkundig klaar en kan met de inrichting worden begonnen. Met een totale oppervlakte van 23 m2 kan de toren het best worden gekwalificeerd als Tiny House.

In de volksmond staat de toren ook wel bekend als slangentoren, maar de werkelijke functie was een watertoren. De toren werd tussen 1920 en 1923 samen met een ketelhuis midden op het fabrieksterrein van Plateelfabriek Zuid Holland gebouwd en had als functie de druk op de waterleiding te verhogen. De watertoren is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als zeldzaam onderdeel van een fabriekscomplex en daardoor aangemerkt als Rijksmonument. De eerste plannen dateren uit 2002, toen met de bouw van Koningshof werd gestart. "In beginsel zou de toren verkocht worden als berging voor één van de omliggende woningen," vertelt Carla, die als makelaar nauw betrokken was bij de nieuwbouw van Koningshof. "Toen dacht ik, wie wil er nou zo'n berging, met bijbehorend onderhoud. Toen ik hoorde dat het mogelijk was een trap te plaatsen, kwam ik op het ludieke idee van een B&B."

In de nok van de toren hingen nog vier waterreservoirs van asbest. Die zijn verwijderd, maar de foto's ervan zullen samen met andere historische foto's een plek krijgen in de toren. Het bijzondere is dat de bed en breakfast verticaal wordt opgetrokken. Daarom moest alles tot op de centimeter nauwkeurig worden uitgerekend. Inmiddels is de toren aan de buitenkant helemaal opnieuw gevoegd en heeft het een prachtig nieuw zinken dak gekregen. "Het wordt een luxe B&B met een industriële uitstraling en is helemaal compleet. Op de begane grond komt een kitchenette, cv, douche en sanitair. Op de eerste verdieping een lounche met stalen balkon in oude stijl. Via de wenteltrap, die van staal en oud hout wordt gemaakt, ga je omhoog, dus alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn. Helemaal bovenin komt de slaapkamer, die ter plekke op maat wordt gemaakt."

De watertoren staat 20 procent uit het lood, maar dat levert geen gevaar op volgens Xavier Delnoij, ontwikkelingsmanager bij Blauwhoed. "Voordat er op Koningshof gebouwd werd. is de toren gestabiliseerd en onderheid. Het is een enorme uitdaging om op een oppervlakte van zo'n 23 m2 een bed en breakfast te realiseren. Samen met de Kleischuur en de monumentale geveltjes aan de Raam, waarachter een parkeergarage zit, maakt de toren deel uit van de oude plateelfabriek. Dat is uniek voor Nederland en een eyecatcher voor Gouda, daarvan ben ik overtuigd."

Mike en Carla kunnen niet wachten tot hun B&B in gebruik kan worden genomen. "We laten de B&B uitvoerig testen door vrienden die hebben meegeholpen dit te realiseren. Dan kunnen er eventueel nog aanpassingen worden gedaan. Ik verwacht dat we vanaf oktober de eerste gasten kunnen ontvangen."

Marianka Peters
Meer berichten