Gouwekerk. Foto: Marianka Peters
Gouwekerk. Foto: Marianka Peters

White House ontwikkelt Gouwekerk

Door Marianka Peters

Gouda - De Goudse ontwikkelaar White House Development gaat de Gouwekerk aan de Hoge Gouwe ontwikkelen. Het gebouw is onlangs aangekocht door een particuliere belegger. Binnen een half jaar moet duidelijk worden op welke wijze de herbestemming plaatsvindt.

Vorig jaar mei knalden nog de champagnekurken in de Gouwekerk, waarmee de verkoop van het Rijksmonument van Stichting Johan Maasbach Wereldzending aan ontwikkelaar Hermon Erfgoed werd gevierd. De Gouwekerk en naastgelegen pastorie zouden worden herontwikkeld tot designhotel met 80-100 hotelkamers. De hotelkamers in het kerkgebouw zouden komen in het zogenaamde middenschip tussen te pilaren, zodat de omloop en bijzondere elementen onaangetast blijven. Het restaurant wordt gesitueerd in het koor, de plek van waar 40 jaar lang de kerkdiensten werden geleid. Ondanks de mooie plannen, werd het daarna lange tijd stil.

Of de toenmalige plannen door White House Development (WHD) worden overgenomen, is nog niet bekend. "We gaan de komende maanden onderzoek doen naar de herbestemmingsmogelijkheden van de monumentale kerk." stelt Maurits Kortleven van WHD. "Over een half jaar moet duidelijk zijn welke nieuwe functies de ruim 110 oude kerk zal gaan huisvesten."

De Neogotische Gouwekerk is een Rijksmonument en is gebouwd tussen 1902 en 1904. De kerk werd ontworpen door architect C.P.W. Dessing. De Gouwekerk is een zogenaamde kruisbasiliek. Op de kruising van het dak bevindt zich een zeshoekige, deels opengewerkte torenspits. De kerk was sinds 1979 eigendom van Stichting Maasbach Wereldzending en eind jaren zeventig, na een in haar opdracht uitgevoerde grootscheepse restauratie, in gebruik genomen. Met een tweede in opdracht van Maasbach uitgevoerde zorgvuldige restauratie in de jaren 2004-2008, is het rijksmonument in een prima bouwkundige staat gebracht, waarmee de voorwaarden zijn geschapen om tot een goede nieuwe bestemming van de kerk te komen voor Gouda en Gouwenaars. Met de verkoop aan Hermon Erfgoed vorig jaar was een bedrag van 1,6 miljoen euro gemoeid, voor welk bedrag de kerk nu van eigenaar verandert, is niet bekend gemaakt.

Woensdag leest u het complete verhaal in de Goudse Post.

Marianka Peters
Meer berichten