Marianka Peters
Marianka Peters (Foto: Foto: )

Column FF Tussendoor

Best man for the Job

Onder de Spaanse zon heb ik afgelopen week de luxe gehad om het coalitieakkoord van voren naar achteren en weer terug uit te pluizen. En eerlijk is eerlijk, de energie en het optimisme spat ervan af.

Tegelijkertijd krijg ik het hier benauwd van. Het geld klotst tegen de plinten, maar waar denkt het nieuwe college al die benodigde pecunia vandaan te halen? Het antwoord vind ik helemaal achterin het 30-pagina tellende akkoord. Daar lees ik dat er onder meer ruimte wordt gezocht in het sociaal domein. Ja, dan voel ik direct weer die bekende rode vlekken in mijn nek opkomen. Nee, dat komt echt niet van de zon, want die laat het vandaag even afweten. Dat je je bij voorbaat al rijk gaat rekenen over de ruggen van de zwaksten in onze samenleving, is noch een sociale, noch een christelijke gedachte.

We nemen afscheid van Jan de Laat en Jan Willem van Gelder en krijgen er een CDA-zwaargewicht voor terug, als ik de media mag geloven. Nu zal Michiel Bunnik ongetwijfeld de Best man for the Job zijn en over bestuurlijke kwaliteiten beschikken. Maar het verbaast mij dat het CDA op dit punt haar eigen principes overboord gooit. Want was het niet hetzelfde CDA dat Jan de Laat het vuur aan de schenen legde, vanwege de mogelijke schijn van belangenverstrengeling? Hij moest en zou alle betrokkenheid bij zijn bedrijven opgeven. In het geval van Michiel Bunnik hoeft hij gedurende zijn wethoudersperiode 'slechts' zijn functie binnen de familiebedrijven neer te leggen. Probleem opgelost, zou je denken. Maar iedereen weet hoe het gaat bij familiebedrijven. Je zit bij elkaar op een verjaardag en flapt er na een paar biertjes wat uit. Je beschikt tenslotte over voorkennis over grondprijzen en andere zaken, die een ander niet heeft. Het lijkt allemaal heel onschuldig, maar kan grote gevolgen hebben.

Nu wil ik niet beweren dat dit gaat gebeuren, maar gezien de portefeuille van de nieuwe wethouder, zet me dit toch aan het denken. Grondzaken, ontwikkeling Spoorzone Noord, nota bene in de achtertuin van het familiebedrijf Bunnik en de Goudse Poort, het zijn financieel gevoelige dossiers, waarbij iedere schijn van belangenverstrengeling moet worden voorkomen. Punt!

Goudse Post
Meer berichten