Foto: Gemeente Gouda
Foto: Gemeente Gouda

Gouda tekent coalitieakkoord

Door Marianka Peters

Gouda - Meer huurwoningen, veilige schoolzones, uitbreiding stadsmariniers, kinderboerderij gered, maar ook verhoging van lokale lasten vanwege de riolering.

Woensdagavond werd het akkoord, genaamd 'nieuwe energie' getekend door coalitiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en  CDA. Het akkoord is op hoofdlijnen vastgesteld en zal op een aantal onderwerpen raadsbreed worden ingevuld.

Wie de politieke verhoudingen een beetje kent, ziet al snel dat van iedere collegepartij wel speerpunten terug te vinden zijn in het coalitieakkoord. Zo komt er een sluitende aanpak van leer- en stagetrajecten en de social return regeling wordt verder vorm gegeven.

De kinderboerderij de Goudse Hofsteden krijgt jaarlijks structureel meer subsidie, zodat dreiging tot sluiting zoals begin van het jaar tot het verleden behoort.

Er wordt niet getoornd aan de koopzondagenregeling, die blijft zoals het nu is en parkeren op zondag blijft gratis (met uitzondering van Q-park garages).

In de periode 2018-2022 wordt ingezet op 200 extra sociale huurwoningen en 200 woningen in de middensector (710 – 1.000 euro p.m.)

Het evenementenbeleid wordt herzien. Terugkerende (buurt)evenementen in de stad krijgen een  vaste plek. De GoudApot wordt doorontwikkeld waarbij de focus wordt verbreed van eenmalige en innovatieve activiteiten, naar jaarlijks terugkerende wijkactiviteiten. Oranjenacht kan de komende jaren op hetzelfde subsidiebedrag rekenen als afgelopen jaar (25.000 euro). Voor de viering van Gouda 750 jaar stadsrechten voor 750.000 euro gereserveerd.

Op het gebied van veiligheid wordt Buurt Bestuurt voortgezet en ook de ondersteuning voor de stadsmarinier wordt uitgebreid.

Het heropenen van de Havensluis is een lang gekoesterde wens van veel partijen. Er komt een onderzoek naar de revitalisering van de zuidelijke toegang van de binnenstad in relatie tot de Hollandsche IJssel. Voor het heropenen van de Havensluis zijn echter private financiën noodzakelijk

Naast alle investeringen gaan de lokale lasten omhoog. Hoewel het college graag uit het lijstje van duurste gemeenten wil, stijgt de rioolheffing de komende jaren. Door het nieuwe afvalbeleid en nieuw contract met Cyclus daalt weliswaar de afvalstoffenheffing, maar per saldo zullen  de lokale lasten stijgen. De OZB zal niet verder stijgen dan het inflatiepercentage, zo is het streven.

Op woensdag 13 juni wordt het coalitieakkoord in de raad besproken, een dag later worden de wethouders geïnstalleerd.

Goudse Post
Meer berichten